На априлски пленум левицата щедро раздаде пари в бъдеще време

На априлски пленум левицата щедро раздаде пари в бъдеще време

Един месец преди първите избори за евродепутати левицата не спести обещания за по-високи доходи, по-добър стандарт на живот и “образована, здрава и конкурентна нация”. Това стана по време за четиричасовото разширено заседание на Висшия съвет (ВС) на БСП в събота. Никой обаче не обясни откъде ще дойдат парите за амбициозното харчене и как това ще се отрази на валутния борд, в който, както е известно, страната ни е от години по консенсусно решение на всички политически сили.

Обещанието за щедро раздаване на пари на калпак негласно, но напълно очевидно бе посветено да даде привлекателен старт на кампанията за изборите на евродепутати.  

На форума в събота се събраха около триста души - членове на ръководството на БСП и представители на левицата в законодателната, изпълнителната и местната власт - за да обсъдят обявената нова стратегия за социално-икономическа политика на партията и платформата ѝ за евровота.

Заседанието се забави с близо половин час, защото премиерът и председател на БСП дойде от ЦИК с червените кандидати за евродепутати, които непосредствено преди това бяха регистрирани в ЦИК.

Някои от членовете на кабинета, като авторите на документа - министрите Емилия Масларова и Румен Овчаров - бяха видимо доволни от форума, а други, като вътрешният министър Румен Петков, който е и зам.-председател на партията, и здравният министър Радослав Гайдарски – дори не изчакаха края на пленума.

Част от мерките в актуализираната управленска програма на БСП, която партията ще предложи на коалиционните си партньори от НДСВ и ДПС, се отнасят за следващите три-четири години, и звучат като откровена заявка за втори мандат.

Очаквано БСП обеща по-високи пенсии и заплати

Левицата настоява от следващата година минималната работна заплата да скочи с 20 лева и да стане 200 лева, а линията на бедността да бъде 170 лева. Предвижда се ежегодно от 1 юли заплатите на заетите в бюджетната сфера да се увеличават с 10%. Въвеждане на почасова работна заплата по отрасли, е записано още в програмата.

От 2008 година социалната пенсия за старост ще бъде най-малко от 68 лева, а пенсията за стаж и възраст – поне 100 лева. Червените обещаха, че до 2009 година безработицата ще падне под 8%,  гражданите ще плащат по-ниски данъци, а пенсиите за труд ще бъдат актуализирани.

Партията ще бори демографската криза със стимулиране на двудетския семеен модел. Тя обещава да увеличи еднократните помощи за раждане, като за първо дете от 200 лв. те ще станат 250 лева, за второ – три пъти повече отсега – 600 лева, а за трето – 150 лева.

До 2010 година 90% от децата до 7-годишна възраст трябва да ходят на ясла, като издръжката на социалнослабите ще бъде поемана от държавата.

Станишев: Левицата не трябва да се главозамайва от постигнатото

При откриването на априлското заседание премиерът Сергей Станишев направи анализ на постигнато от левицата, откакто е на власт до момента, като си послужи с термини от фигурното пързаляне. Според него влизането в ЕС е било част от “задължителната програма” на страната, а сега предстои да се определят приоритетите във “волната ѝ програма”.

Той не пропусна да отбележи, че БСП е успяла да реализира по-голяма част от поетите ангажименти в началото на мандата и си послужи с позната от близкото минало риторика, че левицата “не трябва да се главозамайва от постигнатото”.

Според министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров новата социално-икономическа програма е "реалистична, разумна и реализуема". На старта на изборите вече са се наредили серия от спасители и юнаци с раници, пълни с кьорфишеци и магически пръчици, коментира той, като разграничи своята партия от тях.

По думите на депутата и член на ВС на БСП Янаки Стоилов, който е сред представителите на лявото крило в партията, приетата програма е доста амбициозна и за да не бъде само предизборно обещание, трябва да се реорганизират приоритетите в бюджета за 2008 г. според нея.

Стоилов посочи, че парите, които държавата отделя в момента за отбрана и сигурност като дял от БВП, надвишават поотделно средствата за образование, наука и здравеопазване.

Здравната вноска - 7% от догодина, болниците – с финансиране от бюджета

В програмата е заложено и поетапно увеличение на здравната вноска, която в момента е 6%. Левицата обаче гарантира, че това няма да натовари данъчно гражданите.

През 2008 г. предвиждаме вноската да стане 7%, през следващата може да бъде 7.5 или 8%, но в зависимост от възможностите на държавата и най-вече на хората, каза здравният министър Радослав Гайдарски. Ако рязко се увеличи средната работна заплата, може рязко да скочи и здравната вноска с 1 или 2%,  допълни той.

Левицата настоява и за промяна в статута на държавните и общински болници – от търговски дружества те ще станат публични организации. Така на практика част от тяхното финансиране ще идва от републиканския и общинските бюджети.

Така според червените ще се реши проблемът с остарялата апаратура и липсата на достатъчно средства за ремонти.

Въпреки че са търговски дружества и трябва да се издържат сами чрез парите, получени по клинични пътеки от Здравната каса, на практика досега болниците в края на всяка година получават пари от бюджетния излишък, с който да погасяват част от старите си дългове.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?