На частната си сватбена визита в Австрия Путин поговорил и по работа

На частната си сватбена визита в Австрия Путин поговорил и по работа

Руският президент Владимир Путин каза, че гостуването му на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл нямало политически, а частен характер. Путин отбеляза, че той и мъжът на Кнайсъл – предприемачът Волфганг Майлингер, споделят общи спортни увлечения.

"Новият съпруг (Волфганг Майлингер) – не е чужд човек, той е бивш спортист, джудист, а това винаги обединява. Ние всички сме големи големи хора, заемащи сериозно положение в обществото, но хора много открити и жизнерадостни", коментира Путин в Сочи на пресконференция в сряда след разговорите си с финландския президент Саули Нийнистьо.

Путин каза, че успял за кратко да поговори "по работа" с Кнайсъл и с австрийския премиер Себастиан Курц, който също бе поканен на сватбата. Путин обаче не разказа подробности за деловите разговори. По думите му Австрия се стреми да развива двустранни отношения, а също и да гради диалога между Русия и ЕС.

На 18 август Путин посети сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл и бизнесмена Волфганг Майлингер в Грац. Покана той е получил още през юни по време на посещението си във Виена. Путин подари на булката букет цветя и доведе със себе си 10-членен традиционен руски казашки хор, който да позабавлява стотината гости на сватбата.

По-късно прессекретарят на президента каза, че това не са били всички подаръци – Путин също така подарил картина, маслобойна с центрофуга и тулски самовар.

Путин е останал на сватбата за около час, през което време успял да танцува с булката, да произнесе тост, да се разпише на сватбения автомобил на младоженците и да извика "горчиво". След като си тръгна, Путин замина за Берлин, където имаше среща с канцлера Ангела Меркел.

Повечето западни медии коментираха визитата на руския президент в Австрия като външнополитически ход на Кремъл, целящ да покаже, че Русия не е изолирана в света. Западни журналисти обвиниха австрийските власти в политическо късогледство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?