На границата конфискували 20 000 маски, оказали се противопрахови

На границата конфискували 20 000 маски, оказали се противопрахови

20 000 противопрахови маски са били конфискувани на граничния пункт на "Дунав мост" при опит да бъдат изнесени от страната, защото граничарите ги помислили за медицински.

Във вторник вечерта за проверка била спряна кола, шофирана от 42-годишен румънец. Тогава полицаите открили в превозното средство 34 кашона, в които имало 20 000 предпазни маски за еднократна употреба. Конфискували ги заради решението на Министерския съвет, с което се забранява износа на медицински маски.

За акцията разказа и вътрешният министър Младен Маринов: "Знаете, че износът е забранен със заповед. Продължаваме да работим. В такива времена някои гледат да помагат, други гледат да изкарат пари".

Добави, че процедурата е всички такива вещи, които са предмет на контрабанда, да се изземват и одържавяват. "Ако могат да се използват и да бъдат в помощ, ще стане, но все пак не трябва да рискуваме здравето на хората. Това не е ценен метал или пари, а предпазни средства, които трябва да се сертифицирани и да са годни за употреба", каза той.

Малко след това от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Русе обявиха, че маските са противопрахови, а не медицински и няма как да бъдат ползвани за предпазване от вируси. Това се разбрало, след като в сряда митничарите поискали служител на здравната инспекция да направи оглед на предпазните средства.

"В документацията на маските е написано, че са противопрахови. Те не осигуряват защита от фини дисперсни частици, течни аерозоли, микроорганизми, ензими и радиационни частици", обясни д-р Николова.

По документи маските са закупени за 11 600 долара от фирма със седалище в Габрово. Те трябвало да бъдат транспортирани до румънския град Галац.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?