Предизборната кампания започна, преди официално да е обявена

На партизански събор Манолова плаши с протести, Борисов й отговаря с нови работни места

На партизански събор Манолова плаши с протести, Борисов й отговаря с нови работни места

Въпреки че официално предизборната кампания започва на 5 септември, основните политически сили ГЕРБ и БСП се надпреварват в предизборна агитация в деня, в който почитаме жертвите на комунизма и сталинизма – 23 август.

На партизански събор в местността Жабокрек, над град Рила, Мая Манолова в духа на комунистическата лексика нарече доскорошния си съпартиец - служебният премиер Георги Близнашки, "предател" и заплаши с протести заради "безобразните уволнения на кадърни специалисти, заменени от послушници на ГЕРБ". Кристиян Вигенин, който разбуни духовете на столетницата в Пиринско, призова пуснатите бюлетини за БСП на 5 октомври да бъдат "нашите куршуми" срещу изопачаването на истината за правителството на Пламен Орешарски.

По същото време в Мадан лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов откри новия рудник "Върба-Батанци" и обеща нови работни места, след като обясни как за година и два месеца БСП е сринала държавата.

Над 3000 "червени сърца" на поляната в Жабокрек с надписи СССР и Росия

Повече от 3000 социалисти и привърженици на лявата идея се събраха на традиционния партизански събор в местността "Жабокрек", за да отбележат "70 години, откакто в тази местност Рило-Пиринският партизански отряд, начело с командира Васил Демиревски, извоюва знаменита победа", съобщи БСП.

Пред паметника на партизаните се наредиха почетният председател на Българския антифашистки съюз Велко Вълканов и водачите на листите в Кюстендил и Благоевград Мая Манолова и Кристиян Вигенин, както и четирима останали живи участници в акцията от 24 септември 1944 г. Сред тях беше и най-възрастният член на столетницата - 104-годишният Асен Костов. Някои от симпатизантите на БСП носеха фланелки с надписи "СССР", "Росия", със сърпове и чукове, а всеки получи вестник "Жарава", предаде БГНЕС.

Тържествата започнаха с хора под музиката на македонски песни, а след веселието започна пропагандата. Лидерът на организацията на БСП в Благоевград и втори в листата Владимир Пандев обяви, че отрязаните партизански глави не са мит, така както убитото от фашистите момче Митко Палаузов и братята Иван и Сава Кокарешкови.

"Нека нашите куршуми да бъдат бюлетините"

След него щафетата пое водачът на благоевградската листа Кристиян Вигенин, който се обърна към присъстващите с думите "нека нашите куршуми на 5 октомври бъдат бюлетините, които ще пуснете за коалицията".

Гвоздеят в програмата обаче беше речта на Мая Манолова, която заплаши с протести.

"Нещата, които се случваха в политиката през последната година, прераснаха в цирк - политици без морал и принципи атакуваха безогледно правителството на Пламен Орешарски. Както се опитват да изопачат истината за акцията на Рило-Пиринския партизански отряд при Жабокрек, така се опитаха да омаскарят всичко, което ние направихме в трудни условия за младите, за пенсионерите, за да спасим съсипаната от правителството на ГЕРБ българска икономика. Но хората не могат да бъдат лъгани до безкрай. Невидимите режисьори на уж "спонтанните" протести вече са абсолютно видими. Президентът Плевнелиев, който уж трябваше да бъде президент на всички български граждани, възнагради щедро предателството на Георги Близнашки, който освен, че се отрече от своите, оглави протестите пред университета и го направи министър-председател", каза водачът на листата на БСП в Кюстендил Манолова.

Според нея, уж "неутралното" служебно правителство е предприело безобразна политическа чистка и реставрация на кадрите на ГЕРБ на всички нива - министерства, агенции, регионални структури.

"До изборите остават месец и половина, но кадрите на ГЕРБ вече се намърдаха във властта. Безцеремонно, без да са спечелили избори, през задния вход. Сценарият е ясен и Бойко Борисов ни го обясни от телевизора. Ако на 5 октомври не получи пълно доверие, предстои глад, мизерия, студ, режим на тока и разбира се продължаващо управление на служебното правителство. Само че, приятели, тази сметка е без кръчмар, ще оставим ли хората без защита на служебно-герберската метла", попита риторично Манолова.

"Искам от това героично място да се обърнем към служебния премиер Георги Близнашки за направените през последните дни в Кюстендил няколко безобразни уволнения на кадърни специалисти, заменени от послушници на ГЕРБ. При следващото такова уволнение на специалисти и замяната му с хора на ГЕРБ, ние ще излезем да ги защитим. Ще излезем на протест", закани се Манолова.

"Служебното правителство трябва да бъде политически неутрално, но настоящото вече е взело страна. Да си спечелим изборите на 5 октомври. Ние искаме честно спечелени избори, а не да влезем във властта през задния вход", завърши Манолова.

Тя не обели и дума за чистките във властта по времето на правителството на Пламен Орешарски и назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което отприщи недоволството и протестите срещу кабинета. Най-странното е, че все още редица от тези кадри на БСП и ДПС продължават да стоят на отговорни постове, макар и в пенсионна възраст. Такъв е случаят с бившия кмет на Царево Петко Арнаудов, заради когото Еврокомисията води наказателна процедура срещу страната ни заради застрояването на защитени местности, който обаче беше назначен за шеф на горското стопанство по времето на БСП и ДПС и продължава да е на този пост.

Борисов:  Дай, Боже, да има стабилно правителство, иначе ни чака катастрофа

По същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов откри рудника "Върба-Батанци" в Мадан с нови 150 работни места и обеща още, ако ГЕРБ спечели парламентарните избори".

"Дай, Боже, след 5 октомври да има едно стабилно правителство ... иначе просто зимата ще е катастрофа", прогнозира Борисов.

"Една година пауза на нас ни се отрази добре. Надявам се в следващите години да възстановим не само този рудник, но и други", обеща лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни как за година и два месеца управлението на БСП и ДПС е "сринало всички системи", а самите те "се разпаднаха като коалиции, като партии, псуваха се в парламента".

Според лидера на ГЕРБ хората оценяват товау което е направено по време на неговото управление, но за съжаление сега всички проекти и програми са спрени. "Надявам се поне това служебно правителство да започне, за да може бързо след това да ги възстановим", каза Борисов.

"Преди една година тук нямаше какво да работите, а днес с откриването на рудника "Върба-Батанци" разкриваме над 150 работни места, които до края на годината ще станат 200 и ще се увеличават още", каза Борисов. Той обясни, че само за последната година от управлението на ГЕРБ, неговото правителство и икономическият министър Делян Добрев са отдали над 80 такива концесии, чрез които са разкрити хиляди работни места и от тези концесии държавата е печелила по 190 млн. лева годишно.

"Докато ние сме направили това, за което ви говоря, другите партии са закривали рудници както този през 1990 г., защото е бил наводнен. Много искам някой ден старите партии да обяснят, ако ние сме управлявали четири години, те за 24 години какво направиха и кой и кога ще понесе отговорност за стореното", каза още Борисов пред миньорите.

Борисов обаче "забрави", че управлението на ГЕРБ доведе до ръст на безработицата над 12% и спад на икономиката, а бизнесът и хората бяха държани в страх заради полицейския стил на управление и тоталното подслушване в обществото.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?