На шестия ден без ток в община Тетевен заплашват с гражданско неподчинение

На шестия ден откакто са без ток заради обилните снеговалежи жителите на община Тетевен заплашват с гражданско неподчинение.

Кметът на общината е изпратил отворено писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов, регионалния министър Лиляна Павлова, областния управител на Ловеч Ваня Събчева, ЧЕЗ, пожарната и медиите. В него той призовава за предприемане на действия и помощ за излизане от тежкото бедствено положение, в което се намира населението на общината.

В писмото той припомня, че поради обилния снеговалеж след решение на Общинския кризисен щаб е обявил бедствено положение на територията на община Тетевен от 8 часа на 9 януари до второ нареждане. До момента изцяло са разчистени основните пътища до 12-те населени места на общината.

Кметът съобщава още, че най-голям проблем е възстановяването на електричеството, което е дейност и задължение на "ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ" ЕАД. Вече шести ден обаче населението на 13-те населени места на общината е без ток. На 100 процента електрозахранване няма в селата Рибарица, Черни Вит и Дивчовото. В село Глогово 80 на сто от домакинствата са без електричество.

Ток нямат и в отделни квартали на град Тетевен, както и в няколко домакинства в селата Градежница, Малка Желязна, Голям Извор, Васильово, Бабинци, Галата, Български Извор, Гложене.

По думите на кмета въпреки задължението, което има дружеството, до настоящия момент няма информация за предприет план за действие и срокове за отстраняване на авариите. Той подчертава, че тежкото бедствено положение е довело до "назряването на социално напрежение, като е въпрос на часове хората да предприемат действия и противообществени прояви - блокиране на основни пътни артерии в района и масови протести".

В село Черни Вит едва от вчера екипи на ЧЕЗ започнаха да вадят падналите електрически стълбове от реката, съобщава БНТ в сряда. Освен това е паднал стълб на високото напрежение, до който не може да достигне техника и аварийните екипи на ЧЕЗ го изправят на ръка.

Хората от селото разказват пред телевизията, че снегопочистващите машини са минавали с вдигнати гребла. "Организацията за почистване беше много слаба. Ако бяха минали още в петък през нощта да изчистят, нямаше да стане така", казва местна жителка.

"Имаме жестоки електрически повреди, имаме решетки, паднали под селото, имаме стълбове. В момента имаме групи, които се опитват да отстранят повредите, но кога ще стане – не знаем", казва Цветослава Христова, кмет на Черни Вит.

Много от жителите на Черни Вит сами  започнали  да разчистват от снега улиците  в селото.

Споделяне

Още от България