На стотния ден от мандата си ГЕРБ отчете "зулуми" на БСП, които й пречели

Строежът на "Цанков камък" отива на прокурор, ако не била АЕЦ "Белене", магистрала "Хемус" щяла да е готова

Точно на стотния ден от началото на третия мандат на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов управляваща партия вместо да обяви какво е свършила за това време, предпочете да обясни какво е можело да се случи, ако не са били мегаломанските енергийни проекти за строежа на хидровъзела "Цанков камък" и АЕЦ "Белене" на правителството на Тройната коалиция. Като възможности за използване на похарчените за двата проекта общо 4 млрд. лв. бяха посочени построяването на магистрала "Хемус" и реализацията на редица инфарструктурни проекти във Варна, откъдето дойде атаката на депутатите на ГЕРБ Александър Ненков и Десислава Атанасова и зам.-енергийния миинстър Жечо Станков. Те обявиха още, че идната седмица парламентарната група на ГЕРБ ще внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров да разследва "Цанков камък" от проектирането до изграждането му.

Остро бе нападната опозиционната партия БСП и персонално лидера ѝ Корнелия Нинова, че нямала право да критикува управляващите, тъй като именно левицата била загробила данъкоплатците с дългове и затова сега нямало пари за заплати, пенсии и социални дейности, а и самата Нинова, заради корупция, била уволнена като зам.-министър на икономиката и енергетиката от собственото си правителство.

Напукана язовирна чашка или мембрана на речно корито

Отчетът-атака на ГЕРБ явно бе провокиран от публикация във вестник "24 часа", че се е напукала чашката на язовир "Цанков камък" от едноименния хидровъзел, който още от първото правителство е даван от Борисов като пример за корупционен и неефективен проект. С напуканата язовирна чашка тръгнаха нападките на Жечо Станков, но крайна сметка обясни, че става въпрос за това, че е започнала да пропуска положената при строежа на хидровъзела мембрана на коритото на река Гашня, която реално пълни язовира.

Не стана много ясно защо точно сега ГЕРБ реши да обръща специално внимание на проблема, при положение, че от два месеца язовирът е пресушен за смяна на тази изолационна покривка, която на места била напукана и се оказало, че вода се губи в карстовите скали на коритото на реката. От НЕК обявиха за ремонта в края на юли, а на среща при екоминистъра Нено Димов и екоорганизации електрическата компания, която стопанисва държавните ВЕЦ-ове, се ангажира да ускори смяната на въпросната мембрана.

"Седем години след откриването на проекта са налице първите дефекти в чашката на язовира и изтичане на вода и това създава проблеми на НЕК. Прави се пълно обследване на какво се дължи това, как са поставени мембраните на дъното и укрепването на карстовите скали. Било е ясно, че на всеки пет години ще се прави обследване", възмути се Жечо Станков на специално посветена на злоупотребите в енергетиката пресконференция във Варна.

ВЕЦ, работещ само 45-50 дни!?

Той обяви, че ВЕЦ-а на хидровъзела реално работи не повече от 45-50 дни сумарно. "Ако трябва да говорим за изплащане ще трябват сто години, за да върне проектът стойността си, като тук не са включени разходите за ремонти и загубите на води", посочи зам.-министърът на енергетиката. Според него не е нормално, след като 1 млрд. лв. са изхарчени за такъв грандиозен проект, да се налага държавата да се занимава отново с него при положение, че и няма достатъчно води, които да преработва.

Станков обяви, че ефектът от "Цанков камък" е нищожен за енергетиката и не само не носел позитиви на отрасъла, но и на всеки пет години трябвало да се плаща за ремонт.

Според НЕК обаче обследването на язовирните стени е задължително на всеки пет години и това се прави на всеки един от енергийните водоеми, като при нужда се извършват ремонти. От сайта на компанията става ясно, че за ремонта на фугите по облицовката на коритото на река Гашня е сключен договор с "Черноморски водолазен център" за сумата от близо 212 хил. лв.

НЕК: Стената е най-модерната дори в света и няма как да се спука

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев обаче заяви пред БНР, че ремонтът на "тук-таме разкъсаната мембрана" ще струва 80 хил. лв., което не било скъпо, и ще приключи до края на август. "Това, дето се говори за спукана стена и нещо друго, това просто е немислимо да стане, защото тази стена е най-модерната не само в България, но, общо-взето, в света. Да бъдат спокойни хората, няма абсолютно нищо и не може и да има", коментира още Илиев.

При това положение острата реакция на ГЕРБ изглежда странна и пресилена. Освен това управляващите дори и не повдигнаха темата, след като хидровъзелът "Цанков камък" е толкова неефективен и гълта само разходи, защо въобще се експлоатира.

Проверка след проверка на прокуратурата

Отделен е въпросът, че още през 2010 г. по време на първото си правителство Бойко Борисов сезира прокуратурата за оскъпяването на проекта "Цанков камък", който от първоначалните планирани 440 млн. лв. набъбна до 1 млрд. лв. Седем години по-късно държавното обвинение не е дало знак, че е направило нещо по това разследване. Отделно по депутатски сигнали прокуратурата провери почетния днес председател на ДПС Ахмед Доган дали е бил в конфликт на интереси заради получения от него хонорар от 1.5 млн. лв. за консултации по проекта за хидровъзела. Конфликт обаче не бе открит.

Тримата представители на управляващите обаче използваха злободневната тема с "Цанков камък", за да открият огън по БСП, в който в последните дни си разменят остри реплики по всевъзможни политически и икономически теми

"Днес трябваше да отчетем първите сто дни на правителството, но отново мегаломанските проекти на Тройната коалиция след години дават отражение не само върху държавния бюджет, но и върху дължимото от данъкоплатците", заяви Десислава Атанасова на пресконференцията.

Нинова отнесе гнева на депутатите от ГЕРБ

"Тогава министър на енергетиката беше Румен Овчаров, а Нинова – негов зам.-министър – същата тази, която от вчера с особен плам говори за стоте дни управление на третото правителство на ГЕРБ и говори за паралелната държава. Сега е време да кажем кой живее в паралелна държава – дали Нинова, която бе уволнена заради корупция и заради тези мегаломански проекти", каза Атанасова.

"Преди дни коментирахме бомбата "Калиакра", заложена от същото правителство. Днес отново коментираме теми, които отдавна трябваше да са забравени, но не са и като данъкоплатци ще платим сметката. Когато БСП говорят за конфликти на интереси и с особен драматизъм говорят за общински съветници от ГЕРБ (визира случката с взетата от съветничка на ГЕРБ в Перник част от общинска детска градина, за да направи своя частна – б. ред.) и ред други неща, да помислят за купуването на гласове и повдигнатите обвинения и да помислят защо настоящият им лидер би уволнен за корупция", продължи депутатката от ГЕРБ.

"Третото правителство на Борисов се справя с добри темпове и колкото да се опитва опозицията да представя нещата през цялото общество – всичко е видимо, строи се работи се и ако предните два мандат може да се определят като характерни със строителство, вече се виждат плодовете", добави Атанасова.

Парите не стигали заради стари престъпни решения

По думите ѝ било важно да се дават такива пресконференции, защото: "Има странно съвпадение, че когато се говори за изтичане на средства става въпрос за правителството, което зарови 3 млрд. лв. в АЕЦ "Белене". Не може да е рентабилен проект, който ще се изплаща сто години (има предвид "Цанков камък" – б.ред.). Когато говорим, че парите не достигат за пенсии и заплати, а отиват в такива проекти, които държавата трябва да довърши, заради взети от някой престъпни решения, няма как да се очаква, че парите ще стигат за социални проекти".

"Проекти като "Белене" и "Цанков камък+ не са паралелна държава, а пладнешки обир и няма кой да ни убеди, че не става въпрос за огромна корупционна сделка. В опозиция е лесно да се говори за повече пари за пенсии и за заплати, но когато си на власт и имаш възможността да управляваш публичния ресурс по най-добрия начин, ти да ги пропиляваш. Ако за това беше отговорно правителството на ГЕРБ щеше да има и магистрала "Хемус" и за проекти във Варна", обяви на свой ред Александър Ненков.

Той призова "колегите от БСП да имат по-добро възпитание, защото при всяко тяхно управление се поличават такива рецидиви и фактите показват един и същи терпит на работа". "Цанков камък" от 440 млн. лв стигна 1 млрд. Пътят от 10 км до там стана 120 млн. лв, с които можеше да се подобри значително пътната инфраструктура. Ще съберем надлежно цялата информация за "Цанков камък" и ще внесем до главния прокурор, защото с тези хора така трябва да се постъпва – да не забравят какви зулуми са правили", обясни Ненков.

"Главният прокурор да види как се е оскъпил проекта, да се стигне до цялата истина и хората да знаят и да не забравят, като отидат да гласувал, кой се отнася отговорно към публичните ресурси и кой ги е пропилявал", завърши Александър Ненков.

БСП видя опит за заглушаване на Суджукгейт

Очаквано от БСП се разгневиха от изявленията на ГЕРБ за "Цанков камък". Според заместник-председателя на левицата Кирил Добрев случаят с ремонта на хидровъзела се използва, за да се заглуши скандалът със Суджукгейт. Депутатът от БСП и заместник-председател на енергийната комисия в парламента Таско Ерменков пък припомни, че именно сегашните управляващи са рязали лентичката на "Цанков камък".

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?