На "Св. Влас" се строи незаконно, установи прокуратурата

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_03215dc04232d217c771b94280278aa7.jpg

Върховната административна прокуратура е поискала да бъдат обявени за нищожни разрешенията за строеж на комплекса "Венид Еко Вилидж" в курорта "Св. Влас", съобшиха от държавното обвинение в петък. Става дума за комплекс от 36 къщи, за които са издадени 8 разрешения за строеж от главния архитект на Несебър. Постройките трябва да са на терен, който е бил част от европейскаат екомрежа "Натура 2000", но е бил изключен от защитената зона с решение на екоминистерството. Земята е придобита чрез заменка през 2007 г., а след това е продадена, изключена от горския фонд и става собственост на фирма на бизнесмена Динко Динев, разкри разследване на "Биволъ" . Кметът на града разрешава изсичането на 110 дървета, а главният архитект дава зелена светлина за строежите.

"Установено е, че към днешна дата поземленият имот попада частично (29%) в границите на включената от Министерския съвет в надлежен списък проектозащитена зона "Емине - Иракли" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна", пише в съобщението на прокуратурата.

Държавното обвинение установило редица нередности при издаването на разрешенията – от местната еконспекция не е направена оценка за въздействие върху околната среда, а при издаването на разрешение за строеж не е имало задължителната виза за проектиране. И двете са основание за нищожност на разрешителните, твърдят прокурорите. Подаденият протест би следвало да спре извършващото се в момента строителство, твърдят те.

Според прокуратурата изключването на имота от защитената зона "Емине-Иракли" също е неправилно. Разследващите твърдят, че "след 2007 г. не е осъществена адекватна и съобразена със закона защита на местообитанията на дивите и животински видове и че по същество се намалява защитената зона".

В момента тече заключителна процедура по издаване на заповед за границите на защитената зона, посочват още прокурорите. Затова е "ангажиран" министърът на околната среда и водите, които може да включи въпросния имот в защитената зона.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?