Началникът на отбраната напуска армията заради новия президент

Генерал Попов, който дълги години е командвал Радев, иска да му даде избор сам да избере с кой да работи

Константин Попов, сн: БГНЕС

Началникът на отбраната генерал Константин Попов изненадващо подаде рапорт за освобождаване и ще се пенсионира, като така ще избегне общата работа с новоизбрания президент Румен Радев, с когото от години имат търкания.

Ген. Попов бе назначен за началник на отбраната едва преди няколко месеца, а преди това бе командир на Военновъздушните сили и дълги години пряк началник на Радев.

От военното министерство обясниха, че именно с това е свързан и мотивът на Попов да напусне.

Той е изявил желание да остави новият държавен глава и върховен главнокомандващ Румен Радев сам да избере с кой началник на отбраната да работи.

По закон назначението на началника на отбраната става по предложение на правителството с президентски указ с четиригодишен мандат.

Заместниците на Попов – ген.-майор Пламен Атанасов и вицеадмирал Емил Ефтимов - остават на постовете си.

Военният министър Николай Ненчев каза пред журналисти, че е очаквал рапорта за освобождаване от длъжност на ген. Попов.

На въпрос дали ген. Попов си тръгва заради Румен Радев, Ненчев отговори утвърдително: "Да, заради Румен Радев."

"Оставката на началника на отбраната вече е факт. Много високо оценявам моралните подбуди, заради които подаде тази оставка", добави Ненчев. 

Хвърлената от Попов оставка предизвика разнопосочни коментари от партии, като очаквано от БСП удариха рамо на новоизбрания президент. Изборът на нов началник на отбраната обаче се очертава като едно от първите сериозни изпитания за Румен Радев.

В ГЕРБ са изненадани

Депутатът от ГЕРБ и вицеадмирал Пламен Манушев коментира, че "не е очаквал от ген. Попов такова нещо".

"Не го приемам, той има отговорност към българската армия", заяви Манушев.

Той посочи, че генералът не му е казал нищо, а са приятели.

Срамота е, коментира вицеадмиралът от резерва.

БСП: Попов трябва да е неутрален, а не е

От БСП посочиха, че "обясненията и изтъкнатите мотиви за оставката са неприемливи и неподходящи".

От левицата уточняват, че позицията им важи само в случай, че "под повърхността няма други причини за напускането му", но не уточняват какво имат предвид.

"Поведението му е несъвместимо с отговорностите на човек, заемащ най-високата като длъжност и звание позиция в Българската армия. Действията му са в разрез с неутралността, която трябва да съблюдава по закон един началник на отбраната", посочват от БСП.

Според тях няма основания за "тревога, доколкото неговата оставка няма да поведе до сътресение в Българската армия и въоръжените сили на страната".

ВМРО: Ако има конфликт между двамата - лошо

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт също каза, че е изненадан от напускането на ген. Попов.

Той посочи, че не знае какви са причините за решението на генерала и го определи като "достоен български офицер, много грамотен, квалифициран, много добре запознат със състоянието и проблемите в армията".

"Не знам какви са причините, но ако е имало конфликт между тях, е лошо. Личните конфрликти не трябва да пречат на службата. Службата е над всичко", добави той.

Новия началник на отбраната - тест за Радев

Изборът на нов началник на отбраната се очаква да бъде направен от следващото редовно правителство, като ще се търси консенсус с новия държавен глава Румен Радев.

Президентът Росен Плевнелиев не допусна по време на управлението си традиционното силно лобиране на различни кръгове и напрежение около избора на висшите военни. Сега назначението на новия шеф на отбраната ще е един от първите тестове пред Румен Радев.

Според действащото неписано правило сега е ред на генерал от Сухопътни войски да заеме най-старшия военен пост.

Правомощията на началника на отбраната бяха силно орязани по закон, а и последните няколко висши военни на поста напълно го обезличиха с липсата на публична позиция по важните за армията въпроси.

Върховният главнокомандващ и новият началник на отбраната ще са изправени пред сериозни предизвикателства, тъй като секторът от години е недофинансиран.

Кадровият колапс в армията тази година се задълбочи, като в момента близо 20% от длъжностите за военни са незаети, а заради ниските заплати интересът не е голям. Паралелно тече и процес на напускане.

Техниката е остаряла, на места липсват елементарни условия за работа и ясни принципи за кариерно развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от България