Над 100 000 души са евакуирани в Малайзия заради опостушителни наводнения

Най-пострадали са районите на Келантан, Теренгану, Паханг, Перак и Перлис

Над 100 000 души са евакуирани в Малайзия заради опостушителни наводнения

Над 100 000 души са евакуирани от домовете си в пет северни щата на Малайзия заради най-тежките мусонни наводнения в Югоизточна Азия от десетилетия насам, съобщава Ройтерс в петък.

Спасителните дейности и хранителните доставки за пострадалите са изключително затруднени от високите нива на водата и от лошото време, съобщи премиерът на страната Наджиб Разак в свое изявление по повод бедствието.

Според данните на местните власти са евакуирани общо 103 412 души, живеещи в Келантан, Теренгану, Паханг, Перак и Перлис, съобщи държавната информационна агенция Бернама. Това надминава предишния рекорд от 100 000 души, евакуирани при наводненията през 2008 г.

Североизточният полуостров Малайзия, който е най-пострадал, редовно е удрян от наводненията по време на годишния Североизточен мусон, но тази година дъждове са особено обилни. Във вторник, около 60 чуждестранни туристи също бяха сред близо 100 души, спасени с лодки и хеликоптер от курорт в Малайзийския национален парк заради най-силните валежи от 1971 г.

Наводненията се случват в момента, когато общностите в Северозападна Малайзия отбелязват 10-годишнина от опустошителното цунами, което удари страната на 26 декември 2004 г.

Тогава трус с магнитуд 9.3 беше регистриран в морето край бреговете на индонезийския остров Суматра. Той предизвика гигантско цунами, като на места вълните бяха високи 35 метра. Вълната връхлетя крайбрежните зони на други азиатски страни, като дори Африка беше засегната. Жертвите на природните бедствия бяха от 14 страни.

Споделяне

Още от Свят