Над 130 пожара в най-гъсто населения австралийски щат

Над 130 пожара в най-гъсто населения австралийски щат

Над 130 пожара бушуват на територията на най-гъсто населения австралийски щат Нов Южен Уелс, предават осведомителните агенции във вторник. В този щат се намира и най-големият град в Австралия - Сидни.

През последното денонощие огънят е унищожил 55 хиляди хектара гора и земи с ниска растителност. В потушаването на пожарите участват няколко хиляди пожарникари и спасители, които все още не могат да поставят под контрол поне 40 огнища.

Досега няма нанесени щети на населени места, няма и човешки жертви.

Положението се усложнява от задържалите се през последните няколко дни необикновено високи температури в югозападната част на страната. В периода от 2 до 6 януари средната температура за държавата континент, където сега е лято, е надвишавала 39 градуса по Целзий, което е абсолютен рекорд в метеорологичната статистика на Австралия.

Днес температурата в Сидни е 43 градуса по Целзий - толкова висока температура е била регистрирана само два пъти през последните 150 години. В районите на югозапад от Сидни духат и силни сухи горещи ветрове със скорост до 70 км/ч.

В близо три четвърти от територията на щата е обявено извънредно положение, а останалата част е оцветена на картите, показвани по телевизията, в тъмно червено, което означава, че там обстановката е катастрофална.

Министър-председателят на Нов Южен Уелс Бари О'Фаръл предупредил жителите на щата, че са изправени пред най-голямата заплаха от пожар за цялата история на района.

Споделяне

Още от Свят