Над 15% по-скъп газ от септември иска "Булгаргаз"

Малко повишение се прогнозира и за октомври

Над 15% по-скъп газ от септември иска "Булгаргаз"

Солидно повишение на цената на газа след шестмесечно постоянно понижаване, предложи държавната газова компания "Булгаргаз" на Комисията за енергийно и водно регулиране във вторник. В същото време общественият доставчик прогнозира поскъпване на суровината и през октомври.

Заявеното увеличение за следващия месец е 15.21 на сто или цена от 21.51 лв. /MВтч без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС за крайни снабдители на природен газ и за топлофикации. Поскъпването е с 2.84 лв. спрямо сега действащата цена на синьото гориво.

"Увеличението се дължи на повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 - 10 август 2020 г., в сравнение с цените за юли 2020 г. Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ", посочват от държавното дружество.

Какво ще реши регулаторът ще зависи от финалните разчети на доставчика според борсовите цени включително и на 31 август.

"Булгаргаз" излиза и с прогноза за октомврийската цена, която според изчисленията на дружеството се очаква да е с 1.886 на сто по-висока спрямо предложената от тях септемврийска тарифа. Причината отново е очакваното повишение на борсовите цени, които традиционно в началото на отоплителния сезон се покачват.

Така намалената с над 50 процента досега цена на руския газ след предоговарянето на формулата за тарифиране според европейските борси тръгва отново нагоре.

Дали ще се отрази поскъпването на газа върху цените на топлофикациите предстои да се види.

Принципно Комисията за енергийно и водно регулиране одобри едногодишна цена на топлинната и електрическата енергия от топлофикациите, в която е отразено очакваното зимно повишение на газовата цена. Според новите правила, тя може да се променя, ако има отклонение от разчетите с над 15 процента.

Споделяне

Още от Бизнес