Над 1.7 млн. шестваха в дъжда срещу правителството в Хонконг

Над 1.7 млн. шестваха в дъжда срещу правителството в Хонконг

Над 1.7 млн. противници на провителството са се включили в неделя в масово шествие в Хонконг, препълнило основните кръстовища въпреки дъжда и забраната от местните власти за зилизане но пределите на парка "Виктория", съобщиха организаторите на порявата.

Това се случва в единадесетата седмица на често пъти бурни демонстрации в азиатския финансов център и е най-многобройната от началото на протестите.

Броят на участниците показа, че продемократичното движение все още има широка база, въпреки някои неприятни сцени миналата седмица, когато протестиращи окупираха летището, за което някои активисти се извиниха, коментира Ройтерс.

"Адски горещо е и вали. Честно казано, мъчение е да дойде човек. Но трябва да сме тук, защото нямаме друг избор", каза 24-годишният студент Джонатан, който беше на митинга, започнал в парка "Виктория" в квартал Козуей бей на остров Хонконг. "Трябва да продължим, докато най-накрая правителството се отнесе към нас с уважението, което заслужаваме", каза той.

Въпреки проливния дъжд, далеч преди началото на протеста, в парка започнаха да прииждат стотици хиляди с чадъри. Полицията отказа провеждане на шествие, позовавайки се на мерки за сигурност, но два часа след началото на акцията демонстрантите нарушиха забраната и започнаха похода си по улиците на Хонконг. Той протече спокойно, без намеса на полицията, за разлика то някои от предишните прояви..

Протестиращите скандираха искания за оставка на подкрепяната от Пекин ръководителка на местната администрация Кари Лам.

Уон Ик Мо, ръководител на коалиция от продемократични групи, припомни, че протестите започнаха срещу оспорван законопроект за екстрадиция в Китай, но са се превърнали в движение срещу "репресията в китайски стил, която вече се върши от хонконгската полиция".

"От активистите на първа линия, през възрастните в домовете за стари хора до живеещите в общински жилища, гражданите на Хонконг бяха изправени пред полицейска бруталност под формата на сълзотворен газ, гумени куршуми, които използваха, за да ни разпръскват и арестуват", каза Уон. "Станахме мишена на небивали нападения от организираните триади. Гражданите на Хонконг са дълбоко възмутени и отвратени от действията на правителството и полицията в Хонконг", възмущава се активистът.

Недоволството избухна през юни заради вече оттеглен законопроект, който щеше да позволи заподозрени в престъпления в Хонконг да бъдат екстрадирани и съдени в континентален Китай. Протестите се подхранваха обаче от по-общи тревоги за подкопаване на свободите, гарантирани от принципа "Една държава - две системи", който важи за Хонконг след връщането на бившата британска колония под китайско управление през 1997 г.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Свободен Хонконг" и "Демокрация сега". Множеството в парка "Виктория" беше мирно и сред участниците имаше хора на средна възраст и по-възрастни, младежи и цели семейства, а някои родители носеха на рамене невръстните си деца.

Демонстрантите настояват и за окончателно оттегляне на законопроекта за екстрадиция, искат протестите да не бъдат определяни като "нарушения на обществения ред", сваляне на обвиненията срещу арестуваните, независимо разследване и подновяване на политическите реформи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?