Над 180 хил. безплатни винетки за хора с увреждания изтичат в първите месеци на 2021 г.

Над 180 хил. безплатни винетки за хора с увреждания изтичат в първите месеци на 2021 г.

В първите четири месеца на 2021 г. изтича валидността на 181 756 електронни винетки, отпуснати от Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Общо 227 725 са е-винетките, предоставени през 2020 г. на хора с увреждания. Те са за над 22 млн. лв. и са за сметка на бюджета на АПИ. През януари изтичат 119 814 от тях.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 к.с.

Проверка за срока на валидност на е-винетките може да бъде направена на сайта на АПИ www.api.bg и на сайта www.bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg.

Заявленията за безплатна винетка трябва да подадат заявление в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес - лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Винетките се издават в рамките на един ден.

При прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, безплатната е-винетка не следва автомобила. В този случай правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

Повече информация може да бъде получена чрез центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или в писмен вид на e-mail: [email protected].

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?