Над 200 задържани и десетки ранени в протестите в Тунис

Над 200 задържани и десетки ранени в протестите в Тунис

Над 200 души бяха арестувани и десетки хора бяха ранени по време на сблъсъци между протестиращи и полицията в няколко градове на Тунис, съобщи туниското министерство на вътрешните работи, предаде Франс прес.

За втора поредна нощ хора излязоха по улиците на редица градове, за да протестират срещу мерките за строги икономии, планирани от правителството. Протестите стават седем години след революцията в Тунис, довела до смяна на властта.

В южно предградие на столицата протестиращите нахлуха в супермаркет от веригата Карфур и го плячкосаха. Полицията използва сълзотворен газ, за да за отблъсне там демонстрантите.

Сблъсъци имаше и в градовете Тебурба, на 30 километра западно от столицата Тунис, в Гафса в южната част на страната, в Касрин в Централен Тунис и в Сиди Бузид, откъдето през декември 2010 г. тръгна вълната от социално недоволство, поставила началото на революциите от Арабската пролет в Близкия изток.

В сблъсъците са ранени и 49 полицаи, съобщава туниското министерство на вътрешните работи.

В първия ден на протестите по време на демонстрация умря 45-годишен мъж в град Тебурба.

Протестиращи твърдят, че той е бил убит от полицията. Полицията организира аутопсия на трупа, но резултатите от нея все още не са оповестени. Властите отричат мъжът да е имал следи от насилие по тялото си. Вчера бе погребението на убития в Тебурба. След това присъствалите на него излязоха по улиците на града да протестиращ срещу управляващите.

Споделяне

Още от Свят