Над 25 000 души за втора вечер протестираха в Букурещ

Този път демонстрацията с искане за оставка на управляващите премина без сблъсъци

Над 25 000 души за втора вечер протестираха в Букурещ

Протестите срещу управляващите в Румъния продължиха и в събота, след като в петък вечерта над 50 000 души се събраха в столицата Букурещ. 

В съботната вечер протестиращите бяха по-малко, но присъствието на полиция и жандармерия бе масово. Според различни информации в протеста в столицата Букурещ в събота вечерта са се включили между 25 000 и 40 000 души.

За разлика от предишната вечер обаче демонстрацията протече без сблъсъци. Само един човек е арестуван, а на 12 е прилошало.

На фасадата на една от сградите на Площада на победата с проектор с огромни букви бе изписано послание за оттегляне на премиера: "Дънчила, оставка!". Преди това хилядите демонстранти светнаха с мобилните си телефони и пяха близо 10 минути химна на Румъния, а някои раздаваха червени рози на полицаите, предаде БНР.

Хората са гневни заради предложени промени в правосъдната система, които според тях ще отслабят борбата с корупцията. Множеството недоволства също от данъчната система и пенсионната реформа, както и от системата за социална помощ. Протестиращите настояват за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.

Недоволните скандираха "Без насилие", "Единство", "Оставка", "Крадци". Някои от протестиращите излязоха на площада с децата си.

Според румънската агенция Agerpres в един момент снощи група младежи с покрити лица е навлязла на площада. Двама от тях са се опитали да разрушат бариерите, поставени от жандармерията, но единият от младежите е арестуван. Гражданите са се дистанцирали от групата с покрити лица.

Протести в събота имаше и в други румънски градове като Клуж, Сибиу, Тимишоара и Констанца.

Над 440 пострадали в петък вечерта

В петък вечерта 440 души пострадаха, а 65 от тях бяха приети в болница, след като протестът срещу корупцията и правосъдната реформа ескалира до сблъсъци.

По данни на телевизия "ДиДжи 24" протестът на Площада на победата в петък е събрал над 100 000 души. Полицията обаче твърди, че те са били около 20 000, съобщи БНР.

В акцията срещу демонстрантите бяха използвани водни оръдия и сълзотворен газ.
 
Протестите са организирани от румънци, живеещи в чужбина, към които се присъединиха и хора, от цялата страна. Те развяват румънски флагове и знамена на Европейския съюз и скандират "Правосъдие, а не корупция".
 
Протестиращите поискаха оставката на лявото правителство, недоволни от решенията на социалдемократите по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция, съобщи телевизия Дижи24.
 
Премиерът Виорика Дънчила смята, че организирани групи са използвали гражданския протест за свои цели. От своя страна президентът на Румъния Клаус Йоханис осъди остро действията на полицията и ги определи като "непропорционални".
 
Очаква се протестите да продължат.
 
 
 
Хулигани опорочиха мирния протест

Медиите отбелязват, че протестът в голямата си част е бил мирен, но няколко десетки хулагани са започнали да замерят жандармеристите с различни предмети. Ето какво разказа един от участниците:

 
"Хората дойдоха, настроени миролюбиво, въпреки че, да си признаем, изказванията им не бяха такива. В един определен момент обаче бяха инфилтрирани елементи, които извършваха провокации. Мисля, че границата беше тънка и употребената сила беше малко прекалена."
 
Една от участничките в протеста Алина Петерсон, пристигнала от Гьотеборг, Швеция, заяви, че отношението към демонстрантите е било враждебно:
 
"Дойдох, защото ми пука, защото съм румънка и имам деца, баби, дядовци и родители. Дойдох не само заради себе си, а заради всички нас, за да направим нещо, някаква промяна, защото не може повече така. Ако у г-н Дрогня и партията имаше и най-малката следа от достойнство и благоразумие, тъй чисто и просто би си подал оставка."
 
Румънският президент Клаус Йоханис осъди силовата намеса на жандармерията, която разгони протестиращите срещу корупцията и правителството в центъра на Букурещ, съобщи информационният сайт "Зиаре".
 
"Осъждам остро бруталната намеса на жандармерията, силно превишаваща проявите на повечето хора на Площада на победата. Опитът да се ограничи волята на хората чрез силова реакция на органите на реда е осъдително решение. Министърът на вътрешните работи трябва спешно да даде обяснения за начина, по който се справи с тазвечершните събития!"
 
Около 50 хиляди души участваха в антикорупционни протести и в други румънски градове, сред които Клуж, Сибиу и Тимишоара.
 
По-рано правителството обяви план за удвояване на държавните пенсии през следващите 4 години. Увеличението  на бюджетните разходи по това перо ще е от 61 милиарда на 140 милиарда леи. Средната месечна държавна пенсия в Румъния в момента е 110 леи.
Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?