Над 300 железничари протестираха на гара Горна Оряховица

Над 300 железничари участваха в регионален протест за Североизточна България на гара Горна Оряховица под наслова: "Не на глада, не на мизерията. Искаме редовно изплащане на заплатите и гарантирани работни места”.

Председателят на железничарския синдикат на КНСБ Петър Бунев обясни, че работещите не приемат антикризисната мярка за масови съкращения на 2 000 работещи и още 2 000 от Национална компания "Железопътна инфраструктура”. Той посочи, че съкращенията ще означават и закриване на линии и инфраструктура.

"И ние категорично заявяваме, че ще се противопоставяме по всякакъв начин на закриването на инфраструктура в България. Но предложените съкращения без програми за преквалификация не може да бъдат приети", заяви Бунев и се застрахова, че протестиращите не били срещу сегашните управляващи, защото са техни гласоподаватели.

В разговор с министъра на транспорта Александър Цветков синдикатите са договорили да се платят заплатите за юли и да се даде аванс за септември, но няма яснота как ще продължат плащанията до края на годината. Затова железничарите настояват за гаранции, че няма да има забавяне в изплащането на заплатите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?