Над 400 000 души пътуват всеки ден до друг град или държава, за да работят

Над 400 хиляди души у нас работят в населено място, различно от това, в което живеят. Най-много са хората, които всеки ден пътуват до София, Стара Загора, Варна, Пловдив и Бургас, за да стигнат на работните си места. Близо 2000 души пък всеки ден напускат страната, за да отидат на работа в Румъния, Турция, Сърбия и Македония. Това сочат данни от проучване на КНСБ, които бяха оповестени в понеделник.

Най-много “пътуващи“ работници са заети в преработващата промишленост, търговията, строителството, държавното управление и транспорта.

Проучването, което е базирано на данни от последното преброяване на населението, очертава и профил на трудовия мигрант - хронично уморен от път гражданин със средно образование на възраст между 30 и 50 години“.

Експертът Йордан Калчев обясни, че около 60 % от мигрантите са мъже, същият е и делът на тези от тях, които са със средно образование. 25 на сто от хората, които всеки ден пътуват до работа, са с висше образование и повечето от тях са жени. Всеки втори от заетите в добивната промишленост пътува всеки ден до друг град.

От една страна трудовата миграция увеличава заетостта, но от друга страна тя е свързана с проблеми и затруднения за работещите и техните семейства, отчитат експертите. Основни проблеми са организацията на транспорта, умората от пътя, намаленото свободно време, увеличаването на разходите на мигрантите.

По данни на КНСБ в пътуване се губят 500 000 часа на ден, а 100 000 души стигат до работата си за повече от 45 минути като най-често използват автобус, а след това лек автомобил и влак.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров, ако работното време и разписанието на превозните средства бъдат съгласувани, времето за път може да се намали.

Проектът “По-близо до работа” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” има за цел да финансира транспортните разходи за работещи в друго населено място, но само за новонаети. “Проектът е на обща стойност 37 млн. лева и до момента транспорт по него ползват 149 души като той в момента набира скорост“, заяви директорът на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

Споделяне

Още от България