По данни на МЗ

Над две трети от случаите на рак са свързани с тютюнопушенето

Над две трети от случаите на рак в страната са свързани с тютюнопушенето, сочат данни на Националния раков регистър, представени в петък. Близо 262 хиляди са хората с различни онкологични заболявания в страната и около 180 000 от тях имат тумори, чиято поява е пряко свързана с тютюнопушенето, смятат здравните експерти.

При посещението си в Специализираната болница по онкология здравният министър Стефан Константинов получи подписка в подкрепа на въвеждането на пълната забрана за тютюнопушенето, подписана от водещи онколози.

От здравното министерство посочват, че цигарите са основен рисков фактор за възникването на тумори на носа, носната кухина и синусите, ларинкса, трахеята, бронхите и белия дроб, стомаха, хранопровода, дебелото черво, устните и устната кухина, фаринкса, бъбреците, пикочния мехур, маточната шийка, матката. Последните научни данни показват, че тютюнопушенето най-вероятно е свързано и с рака на млечните жлези.

През последните години заболеваемостта при тези локализации се увеличава все повече - над 25 хиляди са новите случаи през 2010 г., а през тази година се очаква броят им да достигне 29 хиляди. Специалистите смятат, че най-много от тях ще са случаите на рак на дебелото черво - 3065, на белия дроб и трахеята - 4077, на гърдата – 4046 и др.

Данните показват че по-често боледуват мъжете, отколкото жените. Най-много са хората с рак на белия дроб между 60 и 69 години, но вече има засегнати и не малко младежи между 20 и 29 години.

През тази година Специализираната болница по онкология ще се сдобие с нова Гама камера и клиника по гръдна хирургия, бронхология, мамология и реконструктивна хирургия. За целта министерството е предоставило на лечебното заведение 1.8 млн. лв.

Болницата има и одобрен проект по оперативна програма “Регионално развитие“ за разширяване на лъчетерапевтичния комплекс в Клиника по лъчелечение на стойност 29 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България