Надеждата на Радев е за кабинет на "националната цел и националното единение"

"Надявам се да бъде формиран кабинет на националната цел и националното единение", коментира президентът Румен Радев в четвъртък. Той каза, че най-вероятно ще се отиде на някакъв тип коалиция, което по думите му означава компромис.

"В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат наистина едни сериозни компромиси и нека те спокойно обмислят, какво означават те, каква е тяхната цена и най-важното е в никакъв случай да не взривят бъдещето време", коментира държавният глава.

Радев отказа до коментира каква коалиция ще бъде най-добрият вариант с уточнението, че не иска да влияе. Той припомни, че по Конституция президентът прави консултации с партиите, но не формира коалициите, което е ангажимент на самите тях.

"Нека намерят най-доброто решение за България. Очакват ни наистина доста предизвикателства", добави Румен Радев.

Той припомни, че преди консултациите с партиите трябва да се свика Народното събрание и уточни, че това ще стане в законоустановения срок, който по Конституция е до един месец след изборите.

Според моите виждания това може да стане и по-рано, добави Радев.

Според Конституцията Радев първо ще връчи мандат за съставяне на кабинет на най-голямата партия, а ако тя не успее да се справи, след това мандатът отива при заелата второто място на изборите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече съобщи, че ако ГЕРБ не успее да направи правителство, тя няма да се откаже от възможността да събере подкрепа.

На въпрос как ще коментира искането на Лютви Местан за касиране на изборите, президентът каза: "Аз мисля, че мераците на Лютви Местан ще срещнат преди това оценката на българските институции."

Преди ден лидерът на "Обединение ДОСТ" Лютви Местан обяви намерението си да съди България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради блокадите по границата с Турция и указанието на ЦИК за попълване на декларациите за негласуване на друго място. Преди да стигне до Страсбург обаче той трябва да мине през българските съдилища.

"Още веднъж искам да благодаря на всички хора, които бяха ангажирани с тези избори, защото те свършиха чудесна работа. За мен изборите протекоха нормално, давам им висока оценка, българите имаха възможност да изразят свободно своя глас", каза още Радев.

В Пловдив президентът откри Шестия европейски форум за социално предприемачество.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?