"Нафтогаз" твърди, че британски съд е замразил дивиденти от "Северен поток"

"Нафтогаз" твърди, че британски съд е замразил дивиденти от "Северен поток"

Украинската газова компания "Нафтогаз" обяви в петък, че британски съд е постановил замразяването на бъдещ дивидент на "Газпром" от газопровода "Северен поток" като обезпечение за претенциите на "Нафтогаз", предаде руската агенция ТАСС, цитирайки "Нафтогаз".

Решението на Търговския съд на Англия и Уелс е взето на 11 юни и изисква от руския газов концерн при разпределяне на дивидент от "Северен поток" да внесе 145 млн. долара в полза на "Нафтогаз" заради разширените разисквания по обжалване на предишно решение от арбитражен съд в Стокхолм относно претенциите на украинската компания.

Съдът също така е задължил "Газпром“ да осигури одобрението на “Нафтогаз“ или одобрението на съда, когато акционерите на "Северен поток" вземат нови решения за изплащане на дивиденти, с които да се осигурят плащания”, пише компанията.

Киев също добави, че ще поиска обезщетение в международни съдилища, ако Русия спре през следващата година транзита на газ през Украйна.

Спорът на "Нафтогаз" с "Газпром" се връща към решението на арбитражния съд от 2018 г. в Стокхолм, в което украинската газова компания се опита да предяви иск за над 2.5 млрд. долара активи, които компанията твърди, че са дължими като компенсация за нарушение на договорни задължения, за което се твърди, че е извършено през 2014 г. През това време "Газпром“ включи Украйна в система за предплащане за доставки на газ на фона на невъзможността на последната да изплати огромните си газови дългове, които в края на 2014 г. възлизаха на 4.6 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес