Находище в Кипър има газ за 30-40 млрд. долара

Находище в Кипър има газ за 30-40 млрд. долара

На 30-40 милиарда долара се оценява стойността на находището на природен газ в кипърската изключителна икономическа зона, което беше открито от консорциума на "ЕксънМобил" и "Катар Петролеум", съобщава гръцката телевизия "Скай", като се позовава на кипърския вестник "Филелефтерос". Откритието беше обявено вчера от кипърското правителство и от консорциума, посочва БТА в петък.

Количеството на природния газ в находището се оценява на 5-8 трилиона кубически фута (142-227 млрд. кубически метра). Според кипърския министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис това е третото по големина находище в света, открито през последните три години.

Според репортажа на кипърския вестник цари ентусиазъм по отношение на откритието, защото се изчислява, че то може да реши енергийните проблеми на Кипър за следващите 200 години.

В репортаж на германския вестник "Ханделсблат" се цитира отново Лакотрипис, който казва, че находището "Глафкос" е най-голямото откритие на природен газ в света за последните две години.

"Ханделсблат" коментира още, че "сътресения може да дойдат от един голям съсед на Кипър, който оспорва правата върху находищата на природни богатства. Турция иска да има думата, когато в Източното Средиземноморие се извършват проучвания за петрол и природен газ".

Споделяне

Още от Бизнес