Най-богатият човек в Китай, Джак Ма, станал член на комунистическата партия

Основателят на гиганта в онлайн търговията Алибаба Джак Ма

Най-богатият човек в Китай, основателят на гиганта в онлайн търговията Алибаба (Alibaba) Джак Ма, се оказа член на Китайската комунистическа партия (ККП), съобщават китайски официални медии, цитирани от Франс прес.

Членството на Джак Ма в комунистическата партия беше обявено от в. "Женмин жибао", орган на управляващата ККП, в статия, възхваляваща участниците в развитието на Китай.

На времето бизнесменът беше дал да се разбере, че предпочита да не се меси в политиката. Сега обаче името му е споменато наред с други изключително богати членове на комунистическата партия, сред които милиардерът Сюй Цзяин - предприемач в сферата на недвижимите имоти и основател на групата Евъргранд (Evergrande).

"Женмин жибао" посочва, че Джак Ма е изиграл важна роля в подкрепа на новите "Пътища на коприната" - гигантска китайска инвестиционна програма в Азия и в Европа, лансирана през 2013 година от президента Си Цзинпин.

Публикацията го възхвалява като един от "изключителните строители на социализма с китайски облик в провинция Чжъцзян", където се намира централата на Алибаба.

И тъй като много икономически сектори в Китай са доминирани от държавни предприятия, едно членство в комунистическата партия може да улесни дейността на частните предприемачи в сложния законов и икономически контекст.

Президентът Си иска да разпространи влиянието на Партията в частния сектор. Всяко предприятие, в което работят повече от трима партийни членове, трябва да учреди партиен комитет, а ако няма достатъчно членове, трябва да се обедини със съседни предприятия, за да се сформира такова ядро.

Три четвърти от частните компании вече съблюдават това изискване.

Според последните правила за партийните организации в предприятията, които бяха публикувани в неделя от агенция Синхуа, комитетите на ККП трябва да "направляват и контролират предприятието, така че то да съблюдава стриктно националните закони и регламенти".

Джак Ма не беше обявил членството си в комунистическата партия при листването на Алибаба на Нюйоркската фондова борса през 2014 година. Официалните медии не уточняват дали по онова време е бил партиен член или не.

Говорител на Алибаба отказа да коментира.

На времето Джак Ма демонстрираше известна дистанция с властите: "моята философия е да обичам правителството, но никога да не се женя за него", заяви той през 2007 година на Световния икономически форум в Давос.

Кандидат членовете на ККП трябва да положат клетва при приемането им: "Да бъда предан на Партията, да работя активно, да се боря за комунизма през целия си живот, да бъда винаги готов всичко да пожертвам за Партията и народа и никога да не предам Партията".

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?