Най-голямата болница у нас – пловдивската “Свети Георги“ стана на 140 години

Специално подредената във фоайето на Драматичния театър фотографска изложба с кадри от всички декади на болницата.

Пловдивската университетска болница “Свети Георги“, която е най-голямото лечебно заведение у нас, отбеляза своята 140-годишнина с тържествена церемония и концерт в Драматичния театър

Тя е основана на мястото на лазарета от Руско-турската освободителна война, който се е помещавал в три бараки с 30 легла в местността под Хълма на доблестта (Джендем тепе) и след оттеглянето на руските военни части от Източна Румелия през 1879 година става първата българска гражданска болница.

Вече 140 години това е най-голямата болница в страната. Разполага с 1536 легла и 2694 души персонал, от които 653 са лекари, а 925 са специалисти по здравни грижи. В последните години средният годишен брой на болните, които се приемат за активно лечение, надхвърля 80 000.

В клиниките и отделенията на болницата се оказва денонощно спешна и неотложна амбулаторна, стационарна и консултативна помощ при заболявания и травми и лечение на населението от Южен Централен регион на България, включващ пет административни области: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Смолян.

По случай 140-годишнината си болницата издаде богато илюстрован алманах, включващ историята, настоящото състояние и състав на всички звена, както и фотографии от всеки етап от развитието на болницата.

Гостите на тържествената церемония имаха възможност да разгледат и специално подредената във фоайето на Драматичния театър фотографска изложба с кадри от всички декади на болницата.

По време на форума под надслов “140 години, посветени на здравето” бе представено с технологията на 3D мапинга развитието на лечебното заведение от основаването му до наши дни.

Доц. д-р Нарцис Калева, лекар от Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ представи дарителската кампания на „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”.

Тя е посветена на построяването на нов детски и онкохематологичен комплекс, в който да се преместят Клиниката по педиатрия, Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология.

От официалния старт на кампанията на 18 декември 2018 г. до момента в дарителската сметка са събрани близо 22 хил. лева, за които болницата изказва благодарност на всички благодетели.  

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?