Най-голямата гръцка компания се мести в Швейцария

Най-голямата компания в Гърция Кока Кола Хеленик (Coca Cola Hellenic) напуска страната и се мести в Швейцария, като пуска акции на борсата в Лондон, предаде Ройтерс.

Ударът върху Гърция ще е ограничен, тъй като заводите в страната ще продължат да работят. Анализатори обаче побързаха да отбележат, че това е лоша новина за борещата се да остане в еврозоната държава, посочва агенцията.

"Гръцката борса губи много добра компания, а лондонската борса печели много важна група", отбелязва анализаторът Манос Хадзидакис от Бета Секуритис. "Това е много лоша новина за гръцката икономика и борса", допълва той.

"Това е здрава компания, която не иска да страда от високия риск на страна като Гърция", казва друг анализатор, пожелал анонимност.

Електронното издание на гръцкия в. "Прото тема" коментира, че ударът за атинската борса ще е голям. След срива на банковите акции Кока Кола Хеленик, заедно с телекомуникационната компания ОТЕ и компанията за спортни залагания ОПАП, която е процес на приватизация, бяха "витрината" на борсата, отбелязва изданието.

Източници от Кока Кола посочват, че развоят на събитията не означава изтегляне от Гърция, пише изданието като допълва, че очевидно поради данъчни съображения, компанията мести централата си в Швейцария.

Управата на компанията от две години открито предупреждава гръцкото правителство, че ще напусне страната заради високите данъци и увеличаване на акциза върху безалкохолните напитки и водата.

Преди около година и половина Кока Кола Хеленик премести в България центъра си за управление на персонала, припомня изданието.

Ройтерс отбелязва, че чуждестранните инвеститори са намалили инвестициите си на атинската борса от началото на дълговата криза в страната през 2009 г. Друга голяма гръцка фирма - млекопреработвателната компания ФАГЕ, вече премести централата си в Люксембург.

Споделяне

Още от Балкани