Най-малко 29 жертви при атентат на военен парад в Иран

"Ислямска държава" и местни арабски сепаратисти поеха отговорност за нападението

Най-малко 29 жертви при атентат на военен парад в Иран

Най-малко 29-ма души бяха убити при атентат срещу военния парад в иранския град Ахваз, съобщи иранската Press TV.

Ранени са най-малко 57 души, сред които има жени и деца.

Иран отбелязва днес годишнината от началото на войната с Ирак (1980-1988 г.) с военни паради в големите градове на страната.

В 08:30 сутринта в събота започна военният парад в административния център на югозападната иранска провинция – град Ахваз, който се провежда по случай началото на "Свещената седмица на отбраната", която отбелязва паметта на загиналите във войната.

Половин час по късно зад трибуната се открива огън от терористи, преоблечени като военни, в резултат от който са убити мирни зрители на мероприятието, представители на властите и, според информацията на една от иранските агенции - журналист.

Отговорността за атаката първоначално пое местната сепаратистка групировка "Ал Ахваз", която твърди, че защитава интересите на арабското шиитско малцинство в тази част на Иран. Иранските власти пък твърдят, че групировката е свързана със саудитските власти. Организацията, която нарича себе си "Патриотично арабско демократично движение в Ахваз", пое отговорността чрез съобщение в социалните мрежи.

Впоследствие, отговорност за атаката заяви официално и "Ислямска държава" чрез пропагандния орган на джихадистката организация - агенция "Амак". Според "Ройтерс" обаче няма никакви доказателства, че именно "Ислямска държава" е осъществила атаката.

Според местни медии двама от стрелците, чиято цел е била трибуната с официални лица, са били убити.

Провинция Хузестан се намира в крайния югозапад на Иран. В този регион, известен в древността като Елам, има многобройно арабско население и по време на ирано-иракската война армията на Саддам Хюсеин нанася главния си удар именно там, разчитайки на подкрепата на местното население. Преди 13 години групировката, която сега пое отговорността за нападението - "Ал Ахваз", извършва редица саботажи и атентати в същата провинция, целящи независимост.

Иранският президент Хасан Рохани заяви в комюнике след атаката, че "отговорът на Ислямската република дори срещу най-малката заплаха ще бъде страшен".

"Терористичният акт в югозападния ирански град Ахваз е извършен от терористи, наети от чуждестранен режим", обяви министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф, цитиран от ТАСС.

"Иран смята, че отговорни за тези атаки са регионалните спонсори на тероризма и техните американски господари", се казва в съобщението. "Иран ще отговори бързо и решително, за да защити живота на иранците", добави Зариф.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнованията си на своя ирански колега Хасан Роухани и потвърди готовността да увеличи взаимодействието с Иран в борбата с тероризма.

Междувременно, преди атентата президентът Хасан Рохани произнесе реч, в която обяви, че има прилики между действията на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин и американския президент Доналд Тръмп.

"Подобно на Саддам Хюсеин, който скъса споразумението от 1975 г., дефиниращо част от границата между Иран и Ирак, за да влезе във война с Ислямската република, така и Тръмп денонсира едностранно международното споразумение за иранската ядрена програма, подписано през 2015 г., за да започне "психологическа война" срещу Иран", каза той.

Рохани прогнозира, че това, което се случи на Саддам, ще се случи и на Тръмп. "Америка ще понесе същата съдба като тази на Саддам", предупреди иранският лидер.

Той подчерта, че Иран ще увеличава ден след ден отбранителните си способности. Пред участниците в парада в Техеран той каза, че след като Западът и САЩ са разгневени заради иранските ракети, значи те стават все по-ефикасни.

Споделяне

Още от Свят