Най-малко 340 деца мигранти са се удавили в Източното Средиземноморие от септември

Най-малко 340 деца мигранти са се удавили в Източното Средиземноморие от септември

Най-малко 340 деца мигранти - средно по две на ден - са загинали на път за Европа в Източното Средиземноморие от септември миналата година, заявиха Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), Международната организация за миграцията (МОМ) и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитирани от ДПА.

Трите организации призоваха в съвместно изявление световната общност да вземе мерки за "повишаване на сигурността на хората, които бягат от конфликти и безнадеждност".

"Тези трагични смъртни случаи в Средиземно море са нетърпими и трябва да спрат", каза върховният комисар за бежанците на ООН Филипо Гранди.

Според него "е необходимо да бъдат положени повече усилия за борба с контрабандистите".
По думите му е много важно да се създадат "организирани и законни пътища" за пристигане в Европа, в частност "чрез програми за преселване и събиране на семейства". Много деца се опитват да се присъединят към свои роднини, които вече са в Европа.

"От септември, когато трагичната смърт на малкия Айлян Курди привлече вниманието на света, в източната част на Средиземно море са се удавили над 340 деца, много от които бебета и едва прохождащи", заявиха организациите, като подчертаха, че действителният брой на жертвите може да е по-голям.

В изявлението беше посочено, че 36 процента от тръгналите към Европа през Турция бежанци и мигранти са деца. От началото на 2016 г. около 80 000 души са достигнали Европа през Източното Средиземноморие, а най-малко 410 са загинали по пътя, което е значително увеличение в сравнение със същия период на миналата година.

Споделяне

Още от Свят