Най малко 61 убити и над 200 ранени при атентат в Кабул

Най малко 61 убити и над 200 ранени при атентат в Кабул

Най-малко 61 души са били убити, а 207 ранени при самоубийствения атентат над демонстрация в Кабул в събота, за който отговорност пое "Ислямска държава“, съобщи Ройтерс.

Демонстрантите настояваха планиран далекопровод в страната да минава през две провинции, населявани предимно от бедното хазарейско малцинство. Хазарейците са шиити от монголски и ирански произход, които говорят на език, близък до фарси и съставляват около 9 процента от населението на Афганистан.

На снимки, качени в социалните медии, се виждат тела, очевидно на мястото на взрива, близо до протеста.

Кадри, излъчени на живо по-рано по телевизията, показаха образувал се дим над шествието, както и много пристигащи линейки на мястото на протеста, съобщи БТА.

"Имаше експлозия", каза ръководителят на кабулската полиция, цитиран от Франс прес, без да може да уточни причината.

Снощи полицията премести камиони и контейнери, за да блокира основни пътища и да попречи на демонстрантите да стигнат до центъра на града или президентския дворец. Магазини и друг вид бизнес дейности бяха принудени за затворят, а движението около 4,5-милионния град бе силно ограничено, посочва Асошиейтед прес.

Представители на най-голямото етническо малцинство в Афганистан за втори път протестират срещу новия маршрут на регионален електропровод за милиони долари. Предишната демонстрация през май привлече десетки хиляди хора, също затваряйки централната търговска зона.

Днес значително по-малкото демонстранти се придвижваха пеш или на велосипеди от западните квартали, населени предимно с хазарейци.
Участниците скандираха лозунги срещу президента Ашраф Гани и ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула. "Смърт за дискриминацията" и "всички афганистанци са равни" гласяха някои от лозунгите.

Демонстрантите настояват да бъдат спазени първоначалните планове от 2013 г. и далекопроводът (TUTAP), който трябва да пренася електроенергия от Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан, в крайна сметка да премине през провинция Бамиан. Предишното правителство реши да пренасочи 500-киловолтовото съоръжение.
Афганистан изпитва отчаян недостиг на електроенергия, като под 40 процента от населението са вързани към националната мрежа, според данни на Световната банка. Близо 75 на сто от електричеството се внася, припомня АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?