Най-старата АЕЦ във Франция ще бъде спряна до април 2020 г.

Най-старата АЕЦ във Франция ще бъде спряна до април 2020 г.

Най-старата атомна електроцентрала във Франция - АЕЦ "Фесенем" - ще бъде спряна до април 2020 г., след като бъде пуснат в експлоатация реакторът от трето поколение във Фламанвил, гласи публикуваният днес правителствен указ, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Затварянето на централата "Фесенем" в североизточната част на страната беше предизборно обещание от кампанията на президента Франсоа Оланд през 2012 г. в рамките на ангажимента му да намали зависимостта на Франция от ядрената енергетика и да развие възобновяемите енергийни източници.

Работниците и ръководството на оператора на централата, енергийната компания Е Де Еф (EDF), както и някои опозиционни партии и кандидат-президенти се противопоставиха на тези усилия.

За голямо разочарование на Германия Е Де Еф успя да издейства в четвъртък ново отлагане на закриването на 40-годишното предприятие, изградено върху сеизмичен разлом в Източна Франция, близо до френско-германската и френско-швейцарската граница.

След публикуването на днешния указ синдикатите в Е Де Еф изразиха безпокойство за 2-те хиляди преки и непреки работни места, свързани с централата в областта Елзас.
Еколозите във Франция от години се борят за закриването на "Фесенем", която работи от 1977 г.

Ядрената енергетика е най-големият източник за производство на електроенергия във Франция с дял от около 75 на сто. Според закон, гласуван през 2015 г., този дял трябва да бъде сведен до 50 на сто до 2025 г.

Още от Бизнес