Най-старата АЕЦ във Франция ще бъде спряна до април 2020 г.

Най-старата АЕЦ във Франция ще бъде спряна до април 2020 г.

Най-старата атомна електроцентрала във Франция - АЕЦ "Фесенем" - ще бъде спряна до април 2020 г., след като бъде пуснат в експлоатация реакторът от трето поколение във Фламанвил, гласи публикуваният днес правителствен указ, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Затварянето на централата "Фесенем" в североизточната част на страната беше предизборно обещание от кампанията на президента Франсоа Оланд през 2012 г. в рамките на ангажимента му да намали зависимостта на Франция от ядрената енергетика и да развие възобновяемите енергийни източници.

Работниците и ръководството на оператора на централата, енергийната компания Е Де Еф (EDF), както и някои опозиционни партии и кандидат-президенти се противопоставиха на тези усилия.

За голямо разочарование на Германия Е Де Еф успя да издейства в четвъртък ново отлагане на закриването на 40-годишното предприятие, изградено върху сеизмичен разлом в Източна Франция, близо до френско-германската и френско-швейцарската граница.

След публикуването на днешния указ синдикатите в Е Де Еф изразиха безпокойство за 2-те хиляди преки и непреки работни места, свързани с централата в областта Елзас.
Еколозите във Франция от години се борят за закриването на "Фесенем", която работи от 1977 г.

Ядрената енергетика е най-големият източник за производство на електроенергия във Франция с дял от около 75 на сто. Според закон, гласуван през 2015 г., този дял трябва да бъде сведен до 50 на сто до 2025 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?