Найденов: От биомаса можем да произвеждаме ток, равен на АЕЦ "Козлодуй"

Найденов: От биомаса можем да произвеждаме ток, равен на АЕЦ "Козлодуй"

Ако България използва само добитата биомаса при санитарната сеч в горите, може да произвежда електроенергия равна на тази от АЕЦ "Козлодуй" за една година. Това заяви в четвъртък, в Берлин, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на земеделска конференция, съпътстваща селскостопанското изложение "Зелена седмица"

Той обяви производството на енергия от биомаса за приоритет на правителството през тази година. България вече е изпълнила ангажимента си за производство на възобновяема енергия от ветрогенератори и фотосоларни системи, но България има голям ресурс за оползотворяване на дървесината за производство на електро и топлоенергия, посочи Найденов.

Годишно в момента страната ни добива 5 млн. куб. м дървесина, а само за санитарна сеч е необходимо да добиваме двойно повече. Ако използваме санитарната сеч, която трябва да правим годишно, то може да се произвежда електроенергия равна на производството на АЕЦ “Козлодуй” за една година, заяви агроминистърът, цитиран от пресцентъра си. Според него предимствата на този вид производство са, че ще е много евтино, ще се развие инфраструктурата в горите и ще се създадат много работни места в икономически необлагодетелствани райони.

На въпрос от германския бизнес дали страната ни има потенциал за развитие на добива от енергийни култури, министър Найденов отговори, че не съветва инвеститорите да се насочват към този вид култури, а по-скоро да заложат на конвенцианалните, традиционни за страната ни земеделски култури.

Въпросът за добива на енергия от биомаса е бил поставен и на срещата на премиера Бойко Борисов с германския бизнес в сряда, като министър-председателя също е обявил за приоритет този вид енергия. Преди това България получи подкрепата на Германия за изравняването на фермерските субсидии за страната с тези на останалите страни членки през 2014, а не през 2016 г.

По отношение на промените в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, позициите на Германия и България се доближават много, коментира  министърът. Двете страни подкрепят по-умереното “позеленяване” на ОСП, подкрепата за младите фермери и опростяването на процедурите. Найденов е очертал и българските приоритети в земеделската реформа на ЕС, сред които е  справедливото третиране на всички фермери в ЕС, тъй като по-ниските нива на европодпомагане за българските земеделци ги поставят в по-неблагоприятни конкурентни условия. Според него за страната ни е неприемливо определянето на 2011 г. като референтна за подпомогане на стопанствата и по-подходяща за базова за подпомагане година е 2014 г. като начало на новия програмен период.  

Агроминистърът посочва още, че общата селскостопанска политика трябва да стане по-разбираема и по-достъпна за прилагане от всеки земеделски стопанин и да се облекчават административните процедури.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?