Наложени са глоби заради горене на опасни отпадъци в София

Един от проверените и глобени обекти

Четири автосервиза и четири площадки за събиране на отпадъци в София са глобени по време на обявените като част от борбата срещу мръсния въздух в столицата проверки. Те са проведени от софийската регионална екоинспекция, Столичната община и СДВР.

Най-драстичното нарушение е констатирано в автосервиз, където е установено нерегламентирано изгаряне на отработени масла, които представляват опасни отпадъци, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в петък. На дружеството е съставен акт, като законодателството предвижда санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв. На негова база ще се издаде наказателно постановление с точната сума на глобата

При другите три автосервиза е установено, че не притежават работни листа за класификация на отпадъците, за което се предвижда санкция в размер от 5000 до 15 000 лв.

При проверените 4 площадки за събиране на отпадъци също са открити нарушения. При две от проверките е установено, че на площадката незаконно се съхраняват отпадъци от черни и цветни метали и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Предвидената санкция е в размер от 15 000 до 50 000 лв.

При проверка на друг пункт за събиране на отпадъци е установено изгаряне на пластмаси и кабели, които са неопасни отпадъци. Предвидената за подобно нарушение санкция е в размер от 1400 до 4000 лв. На фирмата, стопанисваща пункта, е бил съставен и акт задето не води  отчетност на количествата приемани и предавани отпадъци, както и два фиша за замърсяване около пунктовете.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?