Намалява броят на мигрантите, прекосяващи Нигер към Либия

Намалява броят на мигрантите, прекосяващи Нигер към Либия

Броят на мигрантите, прекосяващи Нигер, за да достигнат Либия, намалява, заяви Международната организация по миграцията (МОМ). Констатацията е направена, след като Европа обеща пари на Нигер, за да помогне за борбата с трафикантите на хора, предаде Ройтерс в петък.

МОМ следи трафика на камиони, с които мигрантите биват превозвани през град Сегедин, Източен Нигер, през който обикновено минава пътят към Либия, откъдето през последните три години над половин милион души се опитаха да стигнат до Европа с несигурни плавателни съдове. Хиляди загинаха при опита си да прекосят Средиземно море.

Броят на преминаващите през транзитната точка мигранти намалява значително в сравнение със септември 2016 г., заяви МОМ.

Около 292 000 души са минали през Сегедин между февруари и декември миналата година, а в първите два месеца на тази година - само 8700.

Потоците през Агадез, сборен пункт, където каналджиите събират мигрантите за опасното прекосяване на пустинята Сахара, също изглежда намаляват, каза за Ройтерс по телефона ръководителят на мисията на МОМ за Нигер Джузепе Лупрете.

"Потоците не са така големи като миналата година. Няма място за сравнение", заяви той. "Властите блокират дейността на трафикантите, арестуват ги и конфискуват камионите им."

Миналата година германският канцлер Ангела Меркел обеща 77 милиона евро за противодействие на каналджийството в Нигер, една от най-бедните страни в света, а ЕС предложи 610 милиона евро под формата на помощ.

Този месец Италия предложи 50 млн. евро на нигерския президент Махамаду Исуфу, като заяви, че парите ще бъдат предоставени на траншове и ще зависят от това как Нигер контролира границите си.

Федерико Сода, координационният директор на МОМ в Рим, обаче предупреди, че намаляването на потоци от Нигер не означава, че това лято по-малко хора ще предприемат пътуване през Средиземно море, тъй като в Либия вече има стотици хиляди мигранти.

Споделяне

Още от Свят