Наоми Кембъл призована пред Трибунала в Хага

Наоми Кембъл призована пред Трибунала в Хага

Супер моделът Наоми Кембъл ще се яви през Трибунала в Хага по делото за “кървавите диаманти“, пише “Дейли телеграф“ в четвъртък. Тя ще трябва да даде показания, за които прокурорите смятат, че ще помогнат да докажат вината на бившия президент на Либерия Чарлз Тейлър, срещу когото има повдигнато обвинение за незаконна търговия с африкански диаманти.

Адвокатите на диктатора се обявиха против призоваването на манекенката, но съдебната колегия не се съобрази с претенциите им. Не е известна датата за изслушването на Кембъл.

Самата тя също е проитв явяването си пред съда, тъй като се опасява за живота си.

Според съда, през 1997 г. на благотворителен обяд Тейлър е подарил на Наоми голям диамант. Моделът отрича да е приемала такъв подарък, но актрисата Миа Фароу, която присъствала на проявата потвърди, че манекенката ѝ признала за скъпия дар от диктатора

Срещу Тейлър са повдигнати 11 обвинения, сред които убийства, изнасилвания, терористични дейности, привличане на деца във военни действия, търговия с оръжие, наркотици и диаманти. Той се смята за един от най-кървавите диктатори в съвременната история на Африка. При неговото управление през 1997-2003 г. в Либерия е имало масови репресии.

След напускането на властта той търси политическо убежище в Нигерия, но през март 2006 г. е арестуван на границата на Камерун и Нигерия в опит за бягство след като разбира, че ще бъде изправен пред международното правосъдие. След което и изправен пред Хагския трибунал.

Споделяне

Още от Свят