НАП София събра над 300 000 лв. просрочия от некоректни търговци

НАП София събра над 300 000 лв. просрочия от некоректни търговци

Само за няколко часа столичната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) успя да събере от касите на некоректни търговци над 300 000 лв. просрочени задължения.

"Съвместни проверки и принудително изземане на средствата от касите на търговски обекти извършиха публични изпълнители и инспектори по приходите от отдел Оперативни проверки на ТД на НАП София на територията на София, Боровец, Банско и други населени места в област Благоевград. Мерките са насочени към фирми с просрочени публични задължения, за които НАП има данни, че осъществяват дейност и реализират обороти, а същевременно имат образувани изпълнителни дела и не обслужват доброволно натрупаните задължения", съобщиха от ТД на НАП - София.

В сряза проверките са обхванали 51 търговски обекти, разположени на ключови търговски улици в София. За тях е имало данни както за просрочени задължения, така и за реализиране на големи обороти.

"В рамките на два часа екипите на ТД на НАП София успяха да съберат над 39 000 лева. Всички търговци са направили доброволно внасяне на намерените в касите средства. Принудително са иззети средствата само от един търговски обект, където не е оказано съдействие на органите по приходите", съобщи данъчната агенция.

Във вторник проверки са направени в 18 обекта в Банско, Добринище, Разлог и село Баня, в резултат на които са събрани над 35 000 лв., а една от фирмите е погасила целият си просрочен дълг в размер на над 195 000 лева. В Боровец от 20 обекта са събрани над 14 800 лв., а от обекти в Сандански и Петрич сумите са над 29 000 лв.

"Съвместните проверки, при които се извършва принудително изземане на средства от касите на фирми или търговски обекти, са постоянна мярка на НАП спрямо некоректни задължени лица, като със събраните средства се погасяват частично или изцяло натрупаните задължения. Част от обектите се поставят под постоянно наблюдение от инспекторите от отдел "Оперативни проверки", за да се избегне некоректното извеждане на пари от касите", посочват още от НАП.

Продължава засиленият контрол в зимните курорти и околните населени места, съобщават още от данъчната агенция.

Само за няколко часа в град Якоруда инспекторите са констатирали нарушения в 14 от проверените 20 обекта. В седем от тях е липсвало фискално устройство, а в останалите не е издаден фискален бон при извършената контролна покупка. На всички обекти нарушители ще бъде наложена принудителната административна мярка "Запечатване".

Споделяне

Още от Бизнес