Напрежението между Ирак и Турция расте

Багдад не иска турски сили да участват в операция в Мосул, Анкара не иска да се изтегля от страната

Напрежението между Ирак и Турция расте

Напрежението между Ирак и Турция нарасна, след като иракският премиер отхвърли претенциите на Анкара, че силите ѝ трябва да участват в операция за освобождаването на северноиракския град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава".

"Ние ще освободим земята си чрез решимостта на своите хора, а не чрез видео призиви", заяви в профила си в Туитър Хайдер ал Абади, присмивайки се на призива на турския президент към хората, излъчен по телевизията в нощта на опита за преврат.

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано вчера, че турските сили не може да бъдат изключени от очакваната операция в Мосул, и препоръча на Абади "да си знае мястото".

Напрежението между Анкара и Багдад се повиши миналата седмица около присъствието на турски войници на иракска територия и серия изказвания на турски представители за предстоящата операция за освобождаване на Мосул от "Ислямска държава".

Посланиците на двете страни бяха повикани на разговори в съответните министерства на външните работи, а иракският премиер предупреди Турция, че рискува да предизвика "регионална война".

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви от своя страна в интервю за Анадолската агенция, че военното присъствие на Турция в Ирак, по-конкретно в лагера Башика в северните части на страната, ще остане без промяна, независимо от исканията на Багдад.

"Присъствието в базата Башика в Ирак е в рамките на закона и ще бъде продължено. Ние ще сме там толкова, колкото е необходимо“, каза още той.

По думите на вицепремиера турското военно присъствие в страната е необходимо заради заплахата, която представлява "Ислямска държава“.

"Именно затова Турция се намира там. Тя е там, за да подкрепя народа на Мосул“, каза още Куртулмуш, обвинявайки Багдад в невъзможност да се справи с групировката.

Кризата в отношенията между Анкара и Багдад се обостри на фона на продължаващата подготовка за мащабната операция на иракските правителствени сили и международната коалиция, водена от САЩ, за възвръщането на контрола върху втория по големина иракски град. Мосул е под контрола на "Ислямска държава“ от октомври 2014 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?