Напрежението между Южна и Северна Корея се засилва

Напрежението между Южна и Северна Корея се засилва
Торпедо, изстреляно от севернокорейска подводница е потопила южнокорейския военен кораб на 26 март, причинявайки смъртта на 46 моряци. Това е заключението на разследващата комисия, в която участват южнокорейски военни и цивилни следователи, както и експерти от Съединените щати, Великобритания, Австралия и Швеция, съобщиха световните агенции.

Проведеното разследване на международната комисия е открило част от торпедото с надпис, който сочи към Северна Корея.

Пхенян отхвърли резултатите от проверката, които били "изфабрикувани" и заплаши с война, ако ѝ бъдат наложени санкции от страна на Юга, съобщи ББС. Южнокорейският президент И Мюн-бак призова обаче да се предприемат "строги действия" срещу Пхенян.

Белият дом определи потъването на кораба като "акт на агресия" от страна на Северна Корея, който е предизвикателство към мира.

"Този акт на агресия е пореден пример за неприемливото поведение на Северна Корея и незачитане на международното право", се посочва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза от своя страна, че резултатите от разследването са много притеснителни.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг посочи от своя страна, че действията на Пхенян ще задълбочат недоверието, което международната общност изпитва към нея.

"Атаката показва пълно безразличие към човешкия живот и крещящо незачитане на международните задължения", подчерта Хейг, цитиран от британското посолство в Сеул.

Пхенян обаче обяви, че ще изпрати свой собствен разследващ екип, който да провери доказателството, което стои зад обвинението на Сеул.

Единственият голям политически и икономически поддръжник на Северна Корея - Китай - не коментира доклада. Китайският заместник-министър на външните работи Цуй Тянкай определи потъването на корветата "Чхонан" като злощастно и призова за поддържане на сигурността на Корейския полуостров.

По-рано този месец Китай прие на посещение севернокорейския държавен ръководител Ким Чен-ир.

Информации, събрани с помощта на американските, британските и австралийските съюзници, показват, че севернокорейски подводници по всяка вероятност са се намирали в района на потъването на южнокорейския военен кораб. Комисията е стигнала до извода, че корветата е потънала вследствие на външна подводна експлозия, причинена от севернокорейско торпедо.

Южнокорейската корвета "Чхонан" с 1200 тона водоизместимост се разцепи на две и потъна в Жълто море близо до оспорваната морска граница със Северна Корея на 26 март. Загинаха 46 моряци.

КНДР официално не признава граничната зона в Жълто море, определена едностранно от Съединените щати след края на Корейската война от 1950-53 г. В този район периодично стават сблъсъци между севернокорейски и южнокорейски военни катери.

Споделяне

Още от Свят