Нараства броят на жертвите от взрива в Северна Корея

Най-малко 300 от ранените 1300 души при експлозията в четвъртък на гарата в севернокорейския град Рьончхон са в критично състояние, съобщи в неделя сътрудник на агенция ООН, която оказва помощ на пострадалите.

По най-нови данни броят на загиналите в Рьончхон достигна 161 души. Напълно са разрушени почти 2 хиляди домове, около 6500 постройки са частично повредени.

Най- малко 76 на сто от жертвите са деца, съобщи в събота представител на Червения кръст.

Мощната експлозия е разрушила или е нанесла поражения на 40 процента от града, съобщи в Пхенян Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, цитирана от ДПА.

Първите хуманитарни помощи пристигнаха

В неделя от Китай пристигна първата пратка хуманитарна помощ за пострадалите от севернокорейския граничен град Синуйджу, предадоха информационните агенции. Пекин взе решение да предостави на Пхенян помощи на стойност 1,2 милиона долара.

Както предаде официалната държавна китайска агенция Синхуа, 11 камиона с храни, палатки, одеяла и други необходими материали са предадени на властите в Северна Корея.

Севернокорейската телевизия съобщи в неделя, че китайските помощи пътуват за Рьончхон, което показва, че тоталитарното правителство е информирало населението за катастрофата, отбелязва Асошиейтед прес.

Червеният кръст на Южна Корея планира да изпрати храни, бутилки минерална вода, одеяла и дрехи след като бъдат уредени въпросите с транспорта, добавя АП.

В Канбера австралийският външен министър Александър Даунър изрази готовността на страната си да помогне, ако Пхенян поиска помощ.

Международните екипи не са открили жертви

Известното със секретността си севернокорейско ръководство вече обяви пред чужди дипломати и хуманитарни организации, че над 100 души са загинали и хиляди са ранени.

Все още няма точна информация какво е причинило мощната експлозия. Според някои информации става дума за късно съединение, а според други - за сблъсък на два влака.

Представителите на Червения кръст на мястото на трагедията не са открили нито убити, нито ранени, което означава, че севернокорейските власти вече са откарали жертвите в болници.

Изглежда, те изцяло са претърсили района преди пристигането на международните хуманитарни екипи, заяви Джей Мата, официален представител на Червения кръст пред АП.

Мата е съобщил още, че взривът е нанесъл поражения в радиус 4 километра. На мястото на взрива е образуван огромен кратер.

В събота Пхенян наруши мълчанието си за трагедията, като съобщи, че тя е предизвикана от "небрежност".

Държавната информационна агенция предаде, че инцидентът е причинен от късо съединение, след като оголен електрически кабел влязъл в контакт с влакови вагони, пълни с динамит. В изявлението на агенцията се изразява благодарност за предложената международна помощ.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че ще бъде мобилизирана незабавна подкрепа и съдействие на хората, пострадали при експлозията.

Взривът стана на възлова железопътна гара на 20 километра от китайската граница. Шведският посланик в Пхенян Пол Бейджър каза, че инцидентът станал при преместването на два товарни вагона, натоварени с експлозиви, от един коловоз на друг, като попаднали в досег с оголен електрически кабел.

Според първоначалните сведения на южнокорейските власти експлозията е станала при сблъсък на две влакови композиции.

Девет часа преди взрива оттам премина влака на севернокорейския лидер Ким Чен Ир, който се прибираше от посещение в Китай.

Споделяне

Още от Свят