Наркотрафикът - общ враг на България и Афганистан

Наркотрафикът е общ враг на България и Афганистан, заяви министър Соломон Паси след срещата си с външния министър на Афганистан д-р Абдулла Абдулла, който е на официално посещение у нас.

Борбата с наркотрафика е и борба с международния тероризъм, защото двете явления са взаимно свързани, допълни Паси. Борбата с наркотрафика изисква съсредоточаването на усилията на цялата международна общност, каза и д-р Абдулла.

Външният министър на Афганистан благодари от името на правителството за оказаната подкрепа от България на мирния процес и възстановяването на страната. Той посочи, че благодарение на помощта на международната общност, Афганистан се е превърнал от точка на нестабилност, в място на надежда. България е твърдо ангажирана с процеса на демократизацията и възстановяването на Афганистан, посочи Соломон Паси.

Д-р Абдулла съобщи, че с помощта на международните сили правителството в Кабул ще се опита да проведе навреме насрочените за юни догодина парламентарни избори в Афганистан.

Правителството ни предприема активни стъпки за осуетяване на опитите на Ал Каида да спира политическия напредък на страната, заяви още той. По думите му, 90% от територията на Афганистан е в сигурните ръце на международните сили и само малка част от нея представлява арена на напрежения. Ал Каида не искат да признаят голямата загуба, която претърпяха, допълни д-р Абдулла.

Пред медиите българският външен министър посочи, че български фирми вече работят в Афганистан. По думите му това е само началото, като целта е да се върнат по-голямата част от фирмите, които са присъствали в страната.

Още от България