Нашите висши военни са отговорни за жертвите, смята о.з. ген. Пешлеевски

Безхаберие, ниска компетентност и бюрократизъм, проявени от висшия военен състав в Българската армия, са довели до смъртта на българските рейнджъри в Кербала. Това смята бившият шеф на Строителни войски о.з. генерал Радослав Пешлеевски. Според него е можело да бъдат спестени жертвите, ако е бил направен сериозен план за охрана и отбрана на нашия лагер.

"Ако бяхме изкопали традиционния противотанков ров на 50-60 метра от сградата, толкова е безопасното разстояние, при взривяването на което сградата щеше да претърпи само незначителни повреди, но нямаше да загинат петима бойци", посочи Пешлеевски по БНР.

По повод оправданията, че американското и полското командване са решили да не се прави по-сериозно заграждение, за да не се предизвиква агресията от страна на местното население, Пешлеевски бе категоричен, че командирите и преките началници са тези, които отговарят за личния състав, за техния живот и за тяхната боеспособност. "Това казват нашите устави и нашите наставления.

Така че грешката си е чисто наша", заяви Пешлеевски.

Трябваше да се поставят инженерни заграждания. Това са ежове, надълби, тетраедри, каквито могат да се направят и от подръчни материали. В българската армия има на разположение едно чудесно фортификационно тъканно-скелетно убежище "Дъга". Такова има стотици бройки в нашите складове. Ако 2-3 бройки бяха закарани там, сега бойците щяха да са живи. Абсолютно безхаберие!, заяви генералът от запаса.

След терористичния акт, началникът на Генералния щаб Никола Колев в доклада си до президента упрекна коалиционните сили за нивото на сигурност на българския лагер. Запитан за това прехвърляне на отговорност, Пешлеевски заяви: "Аз смятам, че въпросът е съвсем ясен и конкретен. Район, който се заема от наши войски, трябва да има план за охрана и отбрана, който се прави от съответните длъжностни лица и се утвърждава или от командира и началника, или от Генералния щаб".

Пешлеевски и проф. Николай Дишовски от Химико-технологичния университет, с когото са работили в областта на защитата на войските от високоточните оръжия, посочили в докладна записка до Генералния щаб пропуските при подготовката още на първия ни контингент. Препоръчали и да се внедрят някои нови технологии, за да се повиши степента на защита на личния състав.

От Генщаба им отговорили чак след месец, приветствали инициативата им, но обяснили, че записката е закъсняла, защото подготовката на контингента е в заключителна фаза. Нищо обаче не било направено и при подготовката на втория контингент, който се готви да отпътува.

Пешлеевски се усъмни в оценките, че база "Индия" е била еталон на добра защита. Той се позова на кадрите, излъчени след атентата. Не са били направени елементарни неща - дори самата сграда не е била подготвена за терористично въздействие.

"Аз не видях противогранатни мрежи над отворите. Не видях уплътнени прозорци с чували пясъчни. Не видях подготвени амбразури и т.н.", посочи генералът.

Според него и колите на нашите военни са били маскирани по безобразен начин - с "вертикални ръбове на петната, големи петна еднообразни, които не маскират, а ще демаскират нашата техника". Пешлеевски посочи, че има елементарни изисквания, описани в наставленията и учебниците по маскировка. По думите ме хората, които са готвили машините, и особено тези, които пък са приели подготвената техника, имат "ниска маскировъчна и инженерна култура".

Генералът от запаса не приема военните да оправдават грешките си с бързането на политиците да изпратим наши сили в Ирак.

"Човешкият живот, животът на войника стои над всичко, той няма цена. И в името на опазване на войнишкия живот командирите и началниците трябва да направят всичко необходимо, а има такива средства и методи, за да го запазят този живот. Няма оправдание. Просто едно нехайство не може да бъде оправдано по никакъв начин, особено, когато то е довело до човешки жертви", заяви Пешлеевски.

Споделяне

Още от България