Наследниците на репресирани от комунистическия режим също ще получават обезщетение

И наследниците на репресирани от комунистическия режим ще получават обезщетение, ако ощетените им роднини са починали, без да ги овъзмездят. Това решиха във вторник депутатите, които приеха окончателно промените в Закона за политическата и гражданската реабилитация на репресирани лица след 12 септември 1944 година.

Еднократното обезщетение ще се изплаща на техните деца, съпрузи, родители или братя и сестри, когато няма други наследници, гласи приетият закон.

Освен затворниците и концлагеристите, които от 1 януари догодина ще получават пълния размер на обезщетението си, интернираните и изселваните от комунистическия режим също ще бъдат компенсирани от държавата. Те ще получават по 12.70 лв. месечно, ако са били изселени за период до 1 година, 19 лева - до 3 години и 25.40 лв. - за повече от 3 години. Тези, които са полагали принудителен труд, ще взимат на месец по 6.30 лв.

Според вносителя на промените в закона Ахмед Хюсеин, ако подаде документи, обезщетение може да получава и лидерът на Новото време Емил Кошлуков.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?