НАТО не иска надпревара във въоръжаването и нова Студена война с Русия

НАТО не иска надпревара във въоръжаването и нова Студена война с Русия

НАТО не иска нова надпревара във въоръжаването или нова Студена война с Русия, но ще знае как да се защитава, ако е необходимо. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в реч в американския Конгрес по повод 70-та годишнина на алианса, предаде Франс прес.

"НАТО ще взима винаги необходимите мерки, за да гарантира едно надеждно и ефикасно разубеждаване", каза Столтенберг.

Няма да има нови американски ракети разположени в Европа. НАТО няма намерение да разполага ядрени ракети с наземно базиране в Европа, допълни Столтенберг, предадоха ДПА и ТАСС.

Част от речта му беше посветена на Русия. Дори диалогът с Москва да бъде подобрен, това ще си остане "трудна връзка", смята Столтенберг. Той защити изтеглянето на САЩ от Договора за ядрените ракети със среден обсег. Според шефа на НАТО Москва е в нарушение. Той допълни, че ще продължи да призовава Русия да спазва този договор, предаде ДПА.

Генералният секретар на НАТО похвали трансатлантическите връзки. Столтенберг каза, че САЩ са гръбнакът на "нашия алианс". Допълни, че НАТО е бил от полза и за Вашингтон и че в алианса и посредством него САЩ имат повече приятели и съюзници от която и да е друга сила. "Добре е да имаш приятели", каза Столтенберг.

Между страните членки на НАТО има различия, включително по търговските въпроси, иранската ядрена сделка и климатичните промени,  но в миналото алиансът е бил способен да преодолее разногласията и да се фокусира върху пакта за взаимна защита, отбеляза генералният секретар на НАТО.

Според него съюзниците от НАТО трябва да плащат повече за колективната отбрана и да изпълнят заложените в тази насока цели.

Американският президент Доналд Тръмп непрестанно настоява, че трябва да има повече споделяне на бремето на разходите в алианса, припомня ДПА.

"НАТО е силен алианс, на за да остане силен алианс, НАТО трябва да бъде справедлив алианс", каза Столтенберг.

"Съюзниците трябва да харчат повече за отбраната. Това беше ясно послание от президента Тръмп. И това послание има истинско въздействие", допълни той. Припомни, че членовете на алианса са престанали да съкращават бюджетите си за отбрана и увеличават средствата в тази насока.

Европейските съюзници и Канада взети заедно вече са увеличили бюджетите си с 41 милиарда и ще постигнат сумата от 100 милиарда долара до края на следващата година, каза Столтенберг.

По думите му страните от алианса заедно ще си тръгнат от Афганистан, когато настъпи времето за това.

"Не се готвим да оставаме там завинаги, нямаме намерение да оставаме там повече от необходимото. Ние отидохме там заедно, ние решаваме въпросите за нашето присъствие заедно. Когато му дойде времето, ние заедно ще си тръгнем оттам", каза Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Това беше първата реч на генерален секретар на НАТО пред Конгреса, събрал се на съвместно заседание на двете камари. Аудиторията на няколко пъти ставаше на крака и аплодираше словото му.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?