НАТО решава дали да се присъедини към коалицията срещу ИД

Йенс Столтенберг
НАТО ще реши преди срещата си на върха в Брюксел на 25 май дали да се присъедини към военната коалиция срещу терористичната организация "Ислямска държава", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, предаде ДПА.
 
Той каза, че на срещата НАТО ще обсъди и разпределението на разходите и борбата с тероризма, предаде ТАСС. "Разпределението на разходите е свързано не просто с пари, това е принос към способностите на алианса, към мисиите и операциите на НАТО", каза Столтенберг и допълни, че Германия има ключов принос в тези аспекти. 
 
Той припомни, че Германия е увеличила бюджета си за отбраната и посочи, че алиансът приветства това.
 
На обща пресконференция със Столтенберг Меркел каза, че Германия ще продължи да оглавява мисията за обучение на НАТО в Северен Афганистан, предаде Ройтерс. Тя допълни, че Германия не се стреми да увеличава присъствието си в тази страна. Не мисля, че ние първи ще разширим капацитета си там. По-важно е да се уверим, че стабилността е гарантирана в Северен Афганистан", каза Меркел.
 
Тя заяви също, че ако НАТО реши да се включи в коалицията срещу ИД, Германия не планира да разшири своето участие в операцията, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 
 
 "Дори и да бъде взето подобно решение, то няма да означава, че военната активност, която осъществява Германия сега, ще бъде разширена. Ние ясно заявихме това", каза Меркел.
 
Тя допълни, че ситуацията със сигурността се е променила и тероризмът се е превърнал във всекидневна заплаха, тегнеща постоянно над Европа.
 
Меркел подчерта, че Германия ще продължи да полага усилия за борба с радикализацията.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?