Навършват се 10 години от гибелта на ядрената подводница "Курск"

Със свалени на половин мачта флагове на бойните кораби и възпоменателни церемонии из цялата страна в Русия бе отбелязана 10-годишнината от катастрофата на ядрената подводница "Курск", предаде АП в четвъртък.

В "Курск" - една от най-модерните подводници от руския боен флот - станаха две мощни експлозии и тя потъна по време на учения в Баренцово море на 12 август 2000 г. Загинаха всички 118 членове на екипажа. Телата им бяха намерени, когато останките от подводницата бяха извадени следващата година.

Разследването установи, че катастрофата е причинена от експлозив, изтекъл от повредено торпедо, припомня АП.

Дванайсет бели гълъба бяха пуснати днес в небето над военния мемориал в град Курск, където са погребани 12 от загиналите моряци. Според организаторите на церемонията гълъбите символизират "живите души" на подводничарите от "Курск", предаде ИТАР-ТАСС.

Възпоменателни церемонии имаше също в базата "Видяево" - базово пристанище на подводницата "Курск", както и в други руски военноморски бази и градове.

10 години след потъването на "Курск" въпросите остават, пише по повод годишнината агенция ДПА.

"Загубата на "Курск" беше пряк резултат от небрежността на флотското командване. Но когато се повдигна въпроса за съдебна отговорност, беше взето политическо решение да не се вдига шум", казва пред агенцията Борис Кузнецов, адвокат, представлявал роднините на някои от загиналите.

Криминалните обвинения срещу руски военноморски командири бяха свалени преди първата годишнина от потъването на подводницата. Семействата на жертвите получиха обезщетение по 720 000 рубли, малко под 29 000 евро по тогавашния курс.

"За първи път правителството купува мълчанието на роднините", писа тогава вестник "Новая газета".

Поне непосредствената причина за катастрофата изглежда ясна. Според окончателния доклад на правителствена комисия дефектно торпедо е предизвикало експлозия. По-голямата част от доклада е класифицирана като свръхсекретна, а сред въпросите без отговор е как торпедото се е оказало на борда.

Трагедията започва в една съботна сутрин, когато сеизмолози регистрират два подводни взрива в Баренцово море североизточно от Мурманск. Издирването на К-141 "Курск" започва едва 12 часа по-късно. Руската спасителна операция се проваля заради неподходящото оборудване.

Поради "съображения за секретност" руските лидери не съобщават нищо за потъването, докато не минават два дни. Те държат на тъмно и роднините на екипажа и дори първоначално съобщават, че моряците са добре.

Опасявайки се от шпионаж, Русия първоначално отхвърля предложенията за чуждестранна помощ. Минават дни, преди тя да приеме помощ от Норвегия и Великобритания.

Запитан през септември 2000 г. какво се е случило с "Курск", тогавашният президент Владимир Путин каза само: "Потъна".
Споделяне

Още от Свят