НДСВ готви отлагане на тестовете след 7 клас с година

НДСВ се готви да отложи с една години въвеждането на тестовете за езиковите и профилирани гимназии след 7 клас, въпреки решимостта на Министерство на образованието тази новост да влезе в сила още от следващата учебна година. Родители, експерти и депутати посрещнаха на нож бързането на министър Игор Дамянов най-вече заради липсата на каквато и да е информация какво ще представляват тестовете. Те тепърва ще се пишат и пускат за пробация по училищата, за да бъдат въведени вместо изпитите следващото лято.

Намеренията на управляващите да избягат от скандала бяха потвърдени в понеделник от изказването на зам.-председателя на НДСВ Даниел Вълчев, който даде да се разбере, че има решение на ръководството по казуса.

"Подходящо е тестовете за кандидатстване в гимназиите да бъдат въведени от 2006 година," обяви Вълчев с важното уточнение, че "най-вероятно това и ще стане". Той смята, че правилното решение е да започне да се изпробва системата с тестовете през следващата година, но да бъдат въведени поне една година след това с аргумента, че образованието е консервативна система, която засяга много хора, и за да се въведе определена новост, е необходимо най-малко една календарна година от момента на обявяването до момента, в който ще започне да се изпълнява.

"Нещо ми подсказва, че тази консервативност в образователната система ще бъде уважена," прогнозира Вълчев, но не отговори директно на въпроса дали НДСВ ще се намеси пряко в отлагането. Запитан дали това е становището и на царското ръководство, в същия стил юристът обеща: "Ще има повече време."

В случай че образователният министър Игор Дамянов не е склонен да се отлага въвеждането на тестовете, жълтите депутати са се презастраховали и вече готвят законодателни промени, с които да го поставят пред свършен факт, съобщиха за Mediapool депутати от комисията по образованието в Народното събрание.

По повод изявлението на Даниел Вълчев, Дамянов каза, че не вярва НДСВ да упражни политически натиск по повод въвеждането на теста за кандидатстване в гимназиите. Това е въпрос на организация на учебния процес, допълни министърът. Министърът щял да разговаря с Даниел Вълчев, тъй като не знаел "в какво качество се е изказал той - в лично или като член на висшето ръководство на партията". В същото време стана ясно, че Дамянов няма намерение да възпрепятства решението на жълтото ръководство. "Това, че тестовете вече се подготвят не означава, че те ще бъдат въведени веднага," посочи той.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?