НДСВ не успя да защити в парламента идеята на Шулева за националните курорти

Управляващите не успяха да прокарат през парламента идеята на вицепремиера Лидия Шулева да се даде икономическа самостоятелност на националните курорти с поправките в закона за туризма.

По предложение на депутата от ОДС Васил Маринчев, със 107 гласа "за", 98 "против" и четирима "въздържали се" парламентът реши да отпадне текста, според който курорт с национално значение е населено място без постоянно живеещо население, без самостоятелно землище, с обособена инфраструктура, което задоволява националните потребности в туризма и отговаря на стандартите за такъв курорт. Опозицията заподозря правителството, че с тези поправки цели да отдели курортите в отделни общини.

Отпадна и предложеният от икономическата комисия текст, според който правителството трябваше да определя с наредба стандартите, условията и реда за придобиване на статут на курорт с национално значение.

Предвиждаше се наредбата да се приема по предложение на министрите на икономиката, на регионалното развитие, на околната среда, на здравеопазването и на културата.

Депутатите от опозицията възразиха стандартите за национален курорт да се определят с наредба на правителството и поискаха да бъдат записани в закона, защото според тях не е ясно какви стандарти ще запише кабинета.

Депутатите решиха да отпадне и разпоредбата, че Агенцията по туризма подпомага развитието на инфраструктурата и органите на местно самоуправление в курортите с национално значение.

Вицепремиерът Шулева отхвърли всички обвинения, но не успя да убеди депутатите да гласуват текстовете.

На подозрението, че с промените се цели превръщането на националните курорти в общини Шулева отговори, че правителството може да създаде общини само по съответния ред и закони, а не чрез закона за туризма.

Тя посочи, че всяко населено място ще може бъде обявено за национален курорт, ако постигне определените стандарти. Липсата на такива стандарти допуска всякакъв вид строителства, нарушаване на всякакви норми - екологични и други, заяви тя. Определението "национален курорт" означава ангажимент и отговорност, а не толкова преференции, допълни Шулева, цитирана от БТА.

Тя посочи още, че Агенцията по туризма няма правомощия да разпределя средства и не може да се меси в изразходването на туристическите такси. Средствата от туристически такси се използват за местна инфраструктура и реклама, а целта на отхвърления текст е агенцията да подпомага местната администрация за по-доброто изразходване на тези такси, обясни без резултат Шулева.

По-късно, в кулоарите на парламента тя допълни, че е очаквала доста интереси да бъдат засегнати с въвеждането на стандарти за курортите. На много хора им е по-изгодно да няма ред и стандарти, коментира Шулева.

Не е проблемът в това дали има национални курорти или не в закона, защото в България на практика има такива курорти, каза тя. Независимо дали някой иска да приеме определение или не, тези курорти съществуват и никой не може да им отнеме извоювания статут, допълни министърът. Лидия Шулева отбеляза, че правителството се стреми да изгради стандарти, които трябва да бъдат постигнати.

Тя поясни, че количествените стандарти са за застрояване, за чистота на въздуха, благоустройство, канализация. В качествените стандарти има изисквания за информационна инфраструктура, за да могат туристите да се ориентират правилно.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?