НДСВ обяснява защо остана без "Новото време"

На срещите си с управляващите НДСВ и ДПС мадам Дорийо се е интересувала за политическата ситуация и предстоящите парламентарни избори. Тя е питала защо е паднал преди известно време рейтингът на НДСВ, а сега се покачва, съобщи депутатът от НДСВ Борислав Великов. Той е представил информация за предстоящи действия за подобряването на жизнения стандарт в България. Дюрийо е питала как НДСВ ще се явява на изборите, за отношенията с коалиционния партньор ДПС, както и с ПГ "Новото време".

Споделих виждането, че "Новото време" все пак са хора, които са се отделили от НДСВ не поради големи политически различия, а по-скоро, за да могат да останат в политиката на всяка цена, каза Борислав Великов. Той е отбелязал, че в някои случаи НДСВ заедно с "Новото време" подкрепя едни и същи законопроекти.

Запитани за причините да се отделят от НДСВ, нововремци обяснили, че са постъпили така, "за да може идеите, за които сме се борили през последните 15 години, да станат реалност", обясни Мирослав Севлиевски. Жозет Дюрийо е проявила на днешната си среща с ПГ "Новото време" интерес към политическите законопроекти, внесени от групата. Сред тях са проектите за избирателен кодекс, за референдумите, за лобизма, за етичен кодекс, промени в Закона за политическите партии. Севлиевски отбеляза, че тя е поискала текстовете на законите и изразила задоволство от предложения начин на финансиране на политическите партии.

На срещата си с ДПС Дюрийо е искала да чуе каква е оценката за управлението на коалиционното правителство и изпълнило ли е основните цели, които си е поставило, съобщи зам.председателят на ДПС Юнал Лютфи след срещата.

От ДПС са информирали, че основните външнополитически приоритети се изпълняват. Те са отбелязали, че са затворени преговорните глави с ЕС "Земеделие", "Регионална политика" и "Финансови и бюджетни въпроси", а до една седмица ще бъде затворена и глава "Конкуренция". Остава главата за общи въпроси и преглед на всички глави, и намерението ни е да я затворим до края на юни, посочи Лютфи.

Споделяне

Още от България