Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Не е нужно финансирането на фондациите да се ограничава със закон

0 коментара

В публичното пространство напоследък се появи темата за финансирането на юридическите лица с нестопанска цел (и по-специално на фондациите). Появиха се мнения, че е необходимо да се регулира по някакъв начин финансирането на юридическите лица с нестопанска цел, за да се избегнат проблеми, като настоящият с фондация "Демокрация". Изказва се тезата, че Законът за юридическите лица с нестопанска цел трябва да бъде променен в посока регламентиране и ограничения на източниците за финансиране, подобно на тези в Закона за политическите партии, както и въвеждане на отчетност и право на проверка от страна на Сметната палата.

Проблемът в подобен подход е, че се смесват две теми - тази за регламентирането и контрола върху политическа дейност, и тази за юридическите лица с нестопанска цел, които не могат да бъдат третирани по един и същи начин. Ограниченията, отнасящи се за финансирането на политическите партии - да не се получават средства от чужди правителства или средствата получени от едно и също физическо или юридическо лице да не надхвърлят 30 000 лева, не само че нямат никакъв смисъл при юридическите лица с нестопанска цел, но биха допринесли до загиването на повечето организации - над 80 % от получаваните финансирания са от чуждестранен източник - правителствени и междуправителствени програми, чуждестранни донори. Получаването на подобни финансирания се поощрява и улеснява, за да могат неправителствените организации да наберат ресурси за осъществяване на своята дейност. Естествено, това финансиране се контролира съобразно мерките за борба срещу изпирането на пари.

Друг е моментът, когато дейността на дадена организация се определя като политическа. Законът за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) регулира цялостно устройството, правилата за организиране на дейността и отговорностите на юридическите лица с нестопанска цел. Като общ закон той не съдържа в себе си регламента, който се отнася към организации, занимаващи се с определен тип дейност. В параграф 2, алинея 1 от преходните и заключителни разпоредби на ЗЮЛНЦ се казва, че организациите, които имат за цел извършването на политическа, синдикална и религиозна дейност, се уреждат с отделен закон.

На това основание за дейност, която е определена като "политическа", се търси контрол на основата на специалния закон, регулиращ осъществяването на политическа дейност. Не може и не трябва да се променя общият закон, регулиращ дейността на всички неправителствени организации, за да се регламентира финансирането на политическите партии. Възниква въпросът, ако получател на дарение е търговски субект, ще бъде ли търсена промяна на Търговския закон?

Законът за юридическите лица с нестопанска цел разграничава устройството и дейността на неправителствените организации на друг принцип - сдружения и фондации; или организации в обществена и в частна полза, в зависимост от целите, за които се е самоопределила дадена организация. Степента на упражняван върху организацията контрол зависи от нейния статут, получените субсидии и данъчни облекчения.

Организациите в обществена полза се вписват и в Централен регистър към Министерството на Правосъдието, където освен текущия контрол, те подават годишни доклади за получените средства, тяхното изразходване и как това помага за постигане на общественополезните им цели.

Юридическите лица с нестопанска цел следва да се регистрират и в Агенцията за финансово разузнаване. Всяко юридическо лице с нестопанска цел следва да приеме вътрешни правила срещу прането на пари и финансирането на тероризма. При всички съмнителни финансови операции трябва да бъде информирана Агенцията. Ако този механизъм не работи добре, би следвало да се помисли как той да се подобри като цяло и за всички, а не да се насочват усилия към ограничаване на финансирането на юридическите лица с нестопанска цел. Защото този проблем може да се постави за всеки друг правен субект.

Що се отнася до финансирането на политически партии от юридически лица с нестопанска цел - това е проблем, който може да бъде поставен за всеки друг субект. Не предоставят ли фирмите безплатно автомобили на политическите кандидати, и не закупуват ли медийно пространство за тях?

Всички тези начини са добре известни. Но финансирането на политически партии не е проблем на юридическите лица с нестопанска цел, а проблем на самите политически партии и на Закона за политическите партии. И затова трябва да се премахне причината за тези проблеми - липсата на ясна регламентация на финансирането на политическите партии. И това трябва да стане с промяна в Закона за политическите партии. Защото, докато не се реши този проблем, винаги ще съществуват неясноти, за това чии интереси представляват политическите фигури.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.