Не повече от 2100 щата съкращава МВР

Не повече от 2100 щата съкращава МВР
Около 2100 щатни бройки ще бъдат съкратени в МВР. Близо 800 от тях не са реално заети. Съкращенията ще позволят на министерството да изпълни обещанието си за 5% увеличение на възнагражденията в системата. Исканията на полицаите са 50% ръст на заплатите, но пари за това няма.

Според все още неофициална информация най-голямо съкращение на оперативен състав ще има в жандармерията, където около 300 служители ще бъдат освободени, а 237 ще са от гранична полиция. Ще бъдат закрити около 1400 щата в администрацията на  МВР, но реално заетите от тях са около 700, научи Mediapool във вторник.

Точната бройка на съкращения в МВР ще стане ясна до края на седмицата, уверяват от ведомството.

Във вторник вътрешният министър Михаил Миков обясни, че все още не е взел решение дали ще подпише предложенията за дисциплинарни уволнения на служители от Дирекцията за противодействие на организираната и тежката престъпност (бившата ГДБОП – бел.ред), участвали в задържането и конвоирането на Пламен Куцаров, който почина в полицейския автомобил.

Миков добави, че проверката по случая е приключила, но няма да коментира резултатите от нея, преди да е взел решение.

Според неофициална информация от МВР, от осемте дисциплинарни производства по случая, четири са приключили с предложение за уволнение. Става въпрос за Ирен Вълев, Божидар Проданов, Кирил Пенков и Сергей Куртев. Това са полицаите, в чиято кола Куцаров почина. Срещу първите двама са повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост.

Разбира се, четиримата антимафиоти отричат да се малтретирали Куцаров. Те дори твърдят, че са направили всичко възможно да му помогнат, когато се е почувствал зле.

Любопитен факт е обаче, че Кирил Пенков бе подсъдим и впоследствие оправдан по делото за изтезанията, приложени спрямо Юри Ленев – един от оневинените за убийството Андрей Луканов.

Доста фактори трябва да бъдат анализирани внимателно, добави Миков припомняйки, че има нарушение на правилата при ареста на Пламен Куцаров. По думите му вътрешната проверка включва и хора извън групата за задържане, срещу които също има предложения за санкции.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?