Не се потвърждава версията за насилие над приетите в болница близнаци, но те са били неглижирани

Не се потвърждава версията за насилие над приетите в болница близнаци, но те са били неглижирани

Критично остава състоянието на едно от децата близнаци, приети в пловдивската университетска болница със съмнение, че са жертва на насилие. Тригодишните момче и момиче се били приети в болницата в понеделник, като 38-годишната им майка обяснила, че гипсов орнамент от тавана над леглото на децата, се е откачил и е паднал, удряйки едното дете по главата. Момченцето, което беше оперирано след тежка травма на главата, продължава да е в критично състояние. Момичето няма травматични увреждания, но остава под лекарско наблюдение.

Вчера вечерта майката на децата, която беше задържана в ареста, е била освободена. Директорът на полицията в Пловдив Атанас Илков обяви, че след извършване на огледите, се потвърждава версията ѝ за паднал предмет, причинил тежкото нараняване на момченцето и няма данни за домашно насилие.

Директорът на Регионална дирекция “Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева обаче коментира, че децата видимо са неглижирани.

“Психологическото, емоционалното неглижиране също е вид насилие. Физическото насилие е форма, която е видима, но останалото, за съжаление, остава скрито. Ние смятаме, че децата, както се вижда, те са недохранени, не гледани правилно, за нас те са жертва на насилие“, заяви тя, цитирана от БНР.

Танева заяви, че на този етап децата няма да бъдат върнати на майка им. В момента се водят разговори с майката и се търси биологичния баща. По думите ѝ съседите на майката изобщо не са знаели, че в апартамента има деца.

“Майката никога не ни е търсила помощ или някакъв вид подкрепа. Защо не са напускали апартамента? Съседите въобще не знаят, че тези деца съществуват, т.е. детски плач не е чуван от никой наоколо, което е изключително притеснително. Защо и как се е стигнало до това – след работа с майката, след първоначалните разговори, ще имаме повече информация. Със сигурност към децата ще бъде предприета мярка за закрила. На този етап децата няма да бъдат върнати при майката“, каза Танева.

Провежда се разширен съвет, който ще прецени каква мярка за закрила на децата ще бъде предприета. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?