Не се знае броят на онкоболните у нас

Не се знае броят на онкоболните у нас

От две години не са актуализирани данните за пациентите с онкологични заболявания и в момента не се знае точният им брой. Това заяви в четвъртък заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев, който участваши в дискусия за лечението на раково болните хора.

По последните подадени данни онкоболните са 300 000 души, но днешният им брой не се знае, защото липсва обмен на информация между общопрактикуващите лекари, специалистите в извънболничната медицинска помощ и онкодиспансерите. Другата причина е нежеланието на някои пациенти да бъдат регистрирани в диспансерите, казаха от пациентските организации.

Техни представители отново алармираха, че няма медикаменти за хормонално лечение на раково болните, но според здравното ведомство всички доставки на лекарства в онкодиспансерите са изпълнени.

Ако парите за лекарства за тези пациенти свършат, ще бъдат пренасочени средства от друго място от бюджета на Министерството на здравеопазването, заяви доцент Матеев. Той уточни, че засега финансирането е достатъчно.

Министерството на здравеопазването ще извърши проверки кои доставки и какви количества от тях са пристигнали в диспансерите. Също така ще се извършва контрол кой пациент какво лекарство е получил, допълни д-р Матеев.

Системата "Онко нет", в която се вписват поименно пациентите и лекарствата, които те получават, работи и здравното министерство има информация за болните и получаваните от тях лекарства, заяви той.

До 20 дни ще бъдат готови стандартите по онкология, които ще посочват изискванията на онкологичните диспансери и лекарите по отношение на лечението на болните допълни, добави д-р Матеев. Той съобщи още, че се подготвя съвременна Национална програма за лъчетерапия, в която ще са включени основните методи на лечението на пациентите, отговарящи на европейското равнище на този вид терапия.

Предвижда се и поетапна смяна на техниката за лъчелечението, но тя е много скъпа, каза зам.-министърът. По думите на онколози в момента значителна част от лъчетерапия се провежда с апаратура от преди 40-50 години, а 80 на сто от пациентите с ракови заболявания имат нужда от такъв вид лечение.

Матеев призова общопрактикуващите лекари да насочват пациентките си за извършване на мамография като част от превенцията на рака на гърдата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?