Не смяната на кабинета, а съдебната реформа и корупцията са проблем за членството на България в ЕС

Парламентарната криза, която имаше опасност да прерасне в правителствена, по никакъв начин не може да навреди на присъединяването на България към Европейския съюз. Това заяви пред радио Дойче веле д-р Мартин Брузис от Центъра за приложни политически изследвания в Мюнхен, член на политическата изследователска група "Бертелсман".

Според д-р Брузис свалянето на председателя на парламента и последвалата нестабилност на правителството не са изненадващи.

Нестабилността се дължи на структурни проблеми, тъй като партията на премиера Сакскобургготски НДСВ е "много хетерогенна група и възникна твърде набързо преди последните избори", каза Брузис.

"Онова, което наблюдаваме сега, според мен е позиционирането на отделните партии в навечерието на парламентарните избори през т.г. Както изглежда в момента, правителствените партии ще преживеят вота на недоверие, но можем да очакваме, че противоречията между отделните фракции и партии ще се изострят допълнително, защото България се намира в предизборен период", добави германският експерт.

Той отхвърли опасенията, че евентуална смяна на правителството ще създаде проблеми с членството на България в ЕС.

"България се намира в щастливата ситуация, че договорът по присъединяването вече е готов и трябва само да се подпише, т.е. преговорите по самото присъединяване са вече приключили. Поради това сегашната ситуация не може да се отрази пряко върху процеса на присъединяването на България към ЕС. Освен това аз не вярвам, че някоя друга правителствена коалиция може да поведе някаква коренно различна политика спрямо ЕС, защото в България просто няма политическа сила, която да е истински евроскептична. Независимо от това е важно страната да изпълни задълженията, които е поела в рамките на присъединителните преговори, защото ЕС има механизми за санкциониране, които биха могли да доведат до суспендиране, т.е. да отмяна на присъединителния процес, в случай че поетите задължения не бъдат изпълнени".

Запитан възможно ли е да се стигне дотам, д-р Брузис отговаря, че това е "много невероятно".

"Мисля, че и едно ново българско правителство със състав, различен от сегашния, ще продължи да следва поетия европейски курс", посочи той.

В заключение д-р Брузис посочи, че предизвикателствата пред бъдещо българско правителство ще са свързани с някои болезнени за България препоръки от доклада на Европейската комисия като например извършването на съдебната реформа или борбата срещу корупцията, но не и с политиката на европейската интеграция.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?